Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elektřina výrazně zdraží, komu a o kolik zlevní?

Elektřina výrazně zdraží, komu a o kolik zlevní?

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Elektřina měla podle původních informací v roce 2012 zdražit až o 3,4 %. Ve skutečnosti však elektřina zdraží v průměru o polovinu, tedy o 1,7 %. Některé domácnosti se dokonce dočkají zlevnění. Vyplývá to z podrobné analýzy magazínu Ceny energie, který srovnal nabídku 17 dodavatelů elektřiny na českém trhu. Dosavadní analýzy pracovaly pouze s ceníky dominantních společností (ČEZ, E.ON, PRE).

„Dnes už více než půl miliónů domácností využívá služeb alternativních dodavatelů,“ uvedla Michaela Vinšová, analytička serveru Ceny energie. Proto analýza pracuje s kompletní nabídkou tarifů, které si mohou domácnosti pořídit.TIP: Spočítejte si, kolik můžete ušetřit na elektřině a plynuU některých dodavatelů elektřina zlevnilaV podrobném meziročním srovnání vyšlo najevo, že některým domácnostem se dokonce účty za elektřinu sníží. Zatímco například u RWE či Energetického centra vzrostly náklady v nejběžnější sazbě D02d zhruba o 3,6 %, u Bohemia Energy či Europe Easy Energy domácnosti ušetří několik set korun. „Vzhledem k tomu, že i nadále hodláme patřit k nejlevnějším dodavatelům, snažili jsme se s ohledem na tuto skutečnost vytvořit naše nové ceníky na příští rok – snížili jsme například výši měsíčních pevných poplatků,“ uvedla Miroslava Rosendorfová z Europe Easy Energy. Bohemia Energy dle vyjádření mluvčího nezvedá ceny díky úspěšným nákupům elektřiny na burze.Právě nákupní ceny na burze jsou jedním z hlavních důvodů zdražení elektřiny u většiny dodavatelů. Na jaře letošního roku totiž došlo kvůli fukušimské havárii a německému rozhodnutí odstoupit od jádra k jejich skokovému zvýšení a dále se do nich podle Vladimíra Váchy ze společnosti E.ON promítl ještě nestabilní vývoj kurzu české koruny a jeho výkyvy během roku.Nabídky dodavatelů se liší až o 12 %Porovnání nových ceníků všech společností, které v ČR nabízejí dodávky elektřiny, ukazuje, že mezi nejlevnější dodavatele pro rok 2012 patří společnosti Amper Market, Europe Easy Energy, Bohemia Energy, ČEZ s produktem eTarif, X Energie, United Energy Trading a Elimon. Ze srovnání jednotlivých cen pak vyplývá, že v roce 2012 budou rozdíly mezi nejlevnější a nejdražší nabídkou činit více než 12 %.„Změnou dodavatele elektřiny můžete ušetřit zhruba 10 %, což při vyšší spotřebě činí i několik tisíc korun ročně,“ prozradil Jan Morkes, šéfredaktor magazínu CenyEnergie.cz. Například v případě roční spotřeby 2 500 kWh se jedná o úsporu 1 529 Kč, při spotřebě 24 400 kWh může být úspora až 8 268 Kč.

Zájem o změnu dodavatele stále rosteDomácností, které se rozhodly ke změně dodavatele, proto neustále přibývá. Statistiky společnosti OTE, která se zabývá monitoringem českého trhu s energiemi, hovoří jasně: zatímco v loňském roce přešlo k novému dodavateli elektřiny 183 000 zákazníků, do letošního listopadu změnilo svého dodavatele přes 340 000 domácností.„Jak v listopadu, tak v prosinci se zájem o změnu dodavatele elektřiny zvýšil. Důvodem jsou obavy z hospodářské krize, lidé chtějí snižovat svoje náklady, včetně nákladů na energie,“ sdělil Richard Štrégl z Bohemia Energy. To potvrzují i další dodavatelé: například Dominika Nováková z United Energy Trading prozradila, že v souvislosti se změnami ceníků zaznamenali přibližně trojnásobný nárůst zájmu o dodávky elektřiny.TIP: Spočítejte si, kolik můžete ušetřit na elektřině a plyn

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy