Česko v kauze Mostecké uhelné bude bojovat. Napadne rozhodnutí Švýcarů

Česko na poslední chvíli dělá, co může, aby se dostalo k miliardám, které švýcarské úřady zrazily na účtech bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti. Stát se totiž hodlá odvolat proti rozhodnutí švýcarského soudu, píší v úterý Lidové noviny.

660
reklama

Soud zamítl, aby se ČR připojila k žalobě v kauze Mostecké uhelné společnosti, a dostala tak zpět ukradené peníze (podle Švýcarů Česku vznikla škoda 3,4 miliardy). "Využijeme opravný prostředek," řekl LN mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.
 
Definitivním zamítnutím žádosti o připojení by stát přišel o jednu z možností, jak se k miliardám dostat. Přidat se mohl už v přípravném řízení, to ale propásl, i když ho na to švýcarské orgány několikrát upozorňovaly. Na to, že Švýcaři žádost ministerstva financí o připojení nyní odmítli, upozornil server Česká pozice. Podle něj švýcarský soud zkritizoval způsob, jakým české úřady od počátku komunikovaly.
 
Stát prý nejevil o případ žádný zájem. V odůvodnění zamítnutí české žádosti soud píše, že během své snahy o navázání spolupráce na případu byli Švýcaři "posíláni od jednoho českého úřadu k druhému".
 
Soud údajně též upozornil na to, že vyrozumění o možnosti připojit se dostalo Česko již v roce 2006, nikoli až letos v září, jak tvrdí české úřady, uvádí deník.
 
Jakob řekl. že i kdyby nevyšlo odvolání, má stát ještě tři možnosti, jak se k penězům dostat - jednou je například civilní žaloba na náhradu škody. Vrchní státní zástupce Stanislav Mečl nechtěl zatím rozhodnutí Švýcarů komentovat. Tvrdí, že ani nemůže. "Tuto informaci může potvrdit pouze Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových," zdůvodnil Mečl.
 
Letos v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana. Šestice stíhaných Čechů ale obvinění označila jako vykonstruované. Jous prý připraveni doložit, že zablokované peníze nepocházejí z majetku státu ani Mostecké uhelné společnosti.

Témata: kauza: mus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky