Česká ekonomika letos zpomalovala, podle analytiků bude hůř

Růst českého hrubého domácího produktu (HDP) v průběhu roku zpomaloval a podle analytiků bude ještě hůř. O vývoji HDP pravidelně informuje Český statistický úřad (ČSÚ).

reklama

Podle první prognózy HDP vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta a ve srovnání s posledním čtvrtletím 2010 o 0,6 procenta. Podle pozdějších revidovaných údajů ale česká ekonomika v prvním čtvrtletí mezikvartálně posílila o 0,9 procenta, meziročně se HDP zvýšil o 2,8 procenta.
 
"K meziročnímu růstu ekonomice pomohl především zahraniční obchod a investice. Zajímavé je, že sice investice meziročně rostou, ale především díky nákupům dopravních prostředků. To rozhodně není ještě začátek investičního boomu, na který se již více než tři roky čeká," uvedl tehdy Petr Dufek, analytik ČSOB. "Domácnosti se nehrnou do utrácení a v prvním čtvrtletí dokonce šetřily i na potravinách. Celkově jsou výsledky ekonomiky za první kvartál příznivé, nicméně stojí především na zahraniční poptávce. Ta domácí se opírá pouze o investice, jejichž struktura příliš optimismu nedodává," upozornil analytik.
 
Ve druhém čtvrtletí rostl HDP podle prvního odhadu meziročně o 2,4 procenta, mezičtvrtletní růst dosáhl jen 0,2 procenta. I v tomto případě později úřad data revidoval, ale k horšímu. Česká ekonomika si ve 2. čtvrtletí meziročně polepšila o 2,2 procenta, což ve srovnání s předchozím čtvrtletím znamenalo zvýšení pouze o 0,1 procenta.
 
"Česká ekonomika zpomaluje svůj růst mnohem rychleji, než jsme se v minulosti mohli domnívat. Pod růstem se nejvíce podepsaly zahraniční obchod a hrubá tvorba fixního kapitálu, neboli jednoduše investice, které směřovaly převážně do nákupu nových strojů a do obnovy vozového parku. Domácnosti si ale tohoto hospodářského růstu příliš neužily. Naopak reálná spotřeba domácností meziročně klesla o 0,7 procenta. To nám jasně ukazuje, že spotřeba domácností trpí pod malým růstem reálných mezd a relativně vysokou mírou nezaměstnanosti," tehdy uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Nepotěšila ani data o růstu HDP ve třetím čtvrtletí. Podle předběžných údajů vzrostl HDP meziročně o 1,5 procenta, v mezičtvrtletním srovnání se nezměnil. Podle pozdějšího zpřesněného odhadu HDP vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně jen o 1,2 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 procenta klesl.
 
"Zpřesněné výsledky české ekonomiky rozhodně nejsou pozitivní. Potvrzují, jak je naše ekonomika závislá na vývoji zahraniční poptávky, zatímco domácí poptávka mizí. Ještě jeden pokles HDP v řadě a budeme moci mluvit o recesi," sdělil analytik Dufek.
 
"Zahraniční obchod je tradičně tahounem domácího hospodářství. I když poslední čísla z Německa o průmyslové výrobě a podnikových objednávkách jsou slušná, zpomalení nás bezesporu čeká. Jde o to, jak moc bude hluboké a dlouhé," okomentoval tehdy údaje Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

Předběžný odhad čtvrtletního HDP za poslední kvartál zveřejní ČSÚ 15. února 2012.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky