Kdo si letos vydělá více než milion korun? Zaměstnanců s vysokým platem přibývá

Roční celkový výdělek přesahující hranici milion korun je metou, kterou letos překonají pracovníci různých profesí. Na dříve magickou hranici vyhrazenou jen hrstce nejlépe placených zaměstnanců dosáhne stále více lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejvyšší mzdy pobírají nejčastěji členové vrcholového managementu velkých a úspěšných firem. Jejich výdělky spolu s bonusy dosahují i podstatně vyšších částek, než je milion korun ročně.

Stále častěji však na celkovou roční hrubou mzdu překonávající milion korun dosáhnou pracovníci na pozicích ve středním managementu. „Milion si mohou vydělat i lidé mimo řídicí funkce, jako jsou vysoce cenění specialisté. Jedná se například o IT vývojáře a programátory,“ říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Milionovou roční mzdu mohou letos očekávat také odborníci v řízení a plánování výroby, v logistice, nákupu a inženýrství. Na takto vysoký plat ale mohou dosáhnout i úspěšní obchodníci nebo oblastní manažeři. Milion vydělávají dobří advokáti, špičkoví lékaři i různí projektoví manažeři napříč obory. Pod milion se nedostanou mimo jiné ani zkušení odborníci na finančních pozicích.

Na výšku platu má vliv také region, kde pracovník žije. Například zkušený pracovník zodpovědný za firemní finance vydělá v Praze za rok více než milion korun, ale v menší obci daleko od krajského města může být jeho příjem poloviční. U obchodníků nebo v případě vedoucích týmů není vysoký plat fixní, ale díky dosaženým výsledkům se spolu s prémiemi mohou dostat přes milionovou hranici.

Milionový plat mohou očekávat zaměstnanci s bohatými zkušenostmi. „Lidé obvykle bývají pracovně na svém kariérním vrcholu, když je jim okolo padesáti let. V tomto věku lze také očekávat nejvyšší příjem,“ uvádí Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

A jak si dosažení vysoké příjmové hranice naplánovat? Kdo chce hodně vydělávat, neobejde se bez zkušeností ve svém oboru, musí si umět naplánovat svou kariérní dráhu, pracovat na ní, neustále rozšiřovat své vzdělání a sbírat zkušenosti. Stranou nesmí zůstat ani cizí jazyky. „Velmi důležitým faktorem je také schopnost navazovat vztahy a umět svoje schopnosti správně prodat,“ uzavírá Tomáš Surka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky