Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sony končí s LCD televizory, zaměří se na mobily

Japonská společnost Sony se s partnerským Samsungem dohodla na prodeji svého téměř padesátiprocentního podílu v podniku na výrobu LCD displejů. Firmu k obchodu v hodnotě 940 milionů dolarů (18,5 miliardy korun) přiměly dlouhodobě špatné prodeje televizorů s její značkou, napsal v pondělí deník E15.

Sony v listopadu varovala, že ve finančním roce končícím březnem vykáže čtvrtou ztrátu v řadě. Jen divize věnující se výrobě televizí přijde o 2,2 miliardy dolarů kvůli stále klesající poptávce a silnému kurzu jenu.Firma se také rozhodla nejméně po následující rok nezvýšit svůj podíl v dalším společném podniku se společností Sharp. Naopak se chce soustředit na trh s mobilními telefony. V říjnu oznámila, že za 1,5 miliardy dolarů od Ericssonu převezme podíl v Sony-Ericsson. Podle některých analytiků citovaných agenturou Reuters tento přesun priorit dává smysl. Ti totiž tvrdí, že trh s LCD televizory loni dosáhl svého vrcholu a nyní se bude propadat o tři až čtyři procenta ročně. Většina zákazníků ve vyspělých zemích totiž již vyměnila své tradiční televize za ploché. Sony v pondělí uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku vykáže ztrátu 66 miliard jenů (16,5 miliardy korun). Ukončení spolupráce se Samsungem jí ale prý ušetří 50 miliard jenů.

Témata:  Sony

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy