RegioJet za 3 měsíce svezl 105.000 lidí, spojů bude přibývat

Jen deset místo plánovaných osmnácti spojů začal v letošním roce provozovat první soukromý vlakový dopravce v ČR RegioJet. Od zahájení provozu 26. září 2011 RegioJet přepravil 105 tisíc cestujících, uvedl v pondělí mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

660
reklama

RegioJet v tomto okamžiku provozuje deset spojů denně. Další spoje plánuje nasadit do provozu od února 2012 a během jara by měl RegioJet provozovat plánovaných devět spojů v každém směru. Na jaře by tak soukromý dopravce měl provozovat osmnáct spojů. Ty chtěl přitom provozovat už letos, ale nakonec tohoto cíle nedosáhnul. Podle majitele RegioJetu Radima Jančury se původní plán rozvoje dostal do skluzu kvůli tomu, že musel razantně snižovat ceny jízdenek. K tomu ho svou cenovou politikou přinutily České dráhy. Jejich cenovou politiku na Jančurův podnět prošetřuje antimonopolní úřad.

"Nové ceny Českých drah byly tak nízké, že kvůli nim RegioJet mohl zkrachovat," uvedl v dřívějším prohlášení Jančura.
 
Vlaky IC RegioJet poprvé vyjely s cestujícími na trasu Havířov – Ostrava – Olomouc – Pardubice – Praha v pondělí 26. září 2011, mají za sebou první tři měsíce provozu. Celkový počet prodaných rezervací přesahuje včetně předprodejů jízdenek 120 tisíc. Tržby od cestujících se pohybují v řádu desítek milionů Kč.

Průměrná obsazenost spojů je nad úrovní 80 procent, výjimkou nejsou týdny, kdy se obsazenost pohybuje nad 90 procent. Rekordní obsazenost zatím RegioJet zaznamenal v týdnu od 14. listopadu, kdy bylo vyprodáno 96,3 procenta kapacity vlaků, uvedl dopravce.

"Po třech měsících hodnotíme projekt vlaků IC RegioJet jako vysoce úspěšný. Předčil naše očekávání týkající se poptávky po přepravě, i co se týče odezvy ze strany zákazníků. Přestože se stále ještě nacházíme ve zkušební fázi provozu a řadu věcí se učíme, vlaky RegioJet se staly skutečností a měřítkem, se kterým se denně poměřuje i národní dopravce. Díky vstupu RegioJet na trh železniční dopravy vzrostla kvalita služeb pro zákazníky," uvedl obchodní ředitel RegioJetu Jiří Schmidt.
 
Současné ceny RegioJetu zůstanou v platnosti i v novém roce.

Témata: regiojet

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky