Investiční klima v Evropě se loni zlepšilo

Dun & Bradstreet, vedoucí poskytovatel globálních ekonomických informací, a strategický partner poradenské společnosti Bisnode, v roce 2017 zvýšila rating čtrnácti zemím světa, ke snížení přistoupila v deseti případech.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina změn se týkala evropských států – rating klesl Polsku a Rumunsku, zatímco Francie, Německo, Řecko, Island, Makedonie, Kypr, Nizozemí a Francie si polepšily. V rámci Evropy má podle hodnocení D&B aktuálně nejpříznivější investiční klima Německo, náš nejvýznamnější obchodní partner. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 132 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.

„I když se celosvětový růst za rok 2017 očekává na úrovni 3,0 procent, což je nejvyšší úroveň od roku 2011, a v roce 2018 se podle odhadů D&B dále zvýší na 3,1 procent, zůstává výrazně pod úrovní zaznamenanou před globální finanční krizí. V roce 2018 pak očekáváme růst většiny nejvýznamnějších ekonomik – USA o 2,3 procenta, eurozóna o 2,2 procenta a Rusko o 1,9 procenta. Naopak ekonomický růst zpomalí ve Velké Británii, Japonsku a Číně,“ uvádí se v analytické zprávě Dun & Bradstreet.

„Náš analytický tým pečlivě monitoruje vývoj rizika obchodování v jednotlivých zemích a pružně reaguje na změny v oblasti politického, komerčního, makroekonomického i externího rizika,“ říká ředitel Bisnode, Jiří Skopový s tím, klientům i nadále doporučuje pečlivě prověřovat své obchodní partnery a důkladně vyhodnocovat veškerá obchodní rizika plynoucí z obchodního styku.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě mají aktuálně náš nejvýznamnější obchodní partner Německo, jehož rating D&B stanovila na stupni nejnižšího rizika investice (DB1c). Následují dvě skandinávské země Norsko a Švédsko (DB1d). Česká republika i Slovensko (shodně DB2d) jsou hodnoceny na stupni nízkého rizika návratnosti investice, Polsko (DB3b) je zařazeno v nižší kategorii mírného rizika návratnosti investice.

Přehled zemí se změnou ratingu Dun & Bradstreet v roce 2017

Zvýšený rating

Snížený rating

Země

Původní

Nový

Země

Původní

Nový

Argentina

DB6d

DB6a

Bahrajn

DB5a

DB5b

Kanada

DB2c

DB2b

Chile

DB3b

DB3c

Kypr

DB4c

DB4b

Kostarika

DB4b

DB4c

Egypt

DB6c

DB6a

Irán

DB5a

DB5b

Francie

DB2d

DB2c

Jordánsko

DB5c

DB5d

Německo

DB1d

DB1c

Libanon

DB6a

DB6b

Řecko

DB5c

DB5a

Oman

DB4a

DB4d

Island

DB3d

DB3b

Polsko

DB3b

DB3c

Makedonie

DB4c

DB4b

Katar

DB3a

DB3b

Malawi

DB6c

DB6b

Rumunsko

DB4a

DB4b

Nizozemí

DB2c

DB2b

Portugalsko

DB4c

DB4b

Senegal

DB4c

DB4b

Uzbekistán

DB6c

DB6b

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky