KKCG - k ovládnutí Sazky krok za krokem

Finanční a investiční skupina Karla Komárka KKCG se do dění v insolvenčním řízení s loterijní Sazkou zapojila už od jeho počátku. Na jeho konci pak vyšla spolu se skupinou PPF jako vítěz.

660
reklama

Skupina KKCG se za významného věřitele Sazky prohlásila na začátku února, kdy loterijní firma už čelila insolvenčnímu řízení.

"Skupina KKCG se stává jedním z největších věřitelů společnosti Sazka s odkoupenými pohledávkami a dluhopisy společnosti v nezveřejněné výši, jenž bude uplatňovat standardním způsobem v souladu s péčí řádného hospodáře všemi dostupnými prostředky," uvedla tehdy ve svém prohlášení KKCG.
 
Zároveň potvrdila, že v neděli 30. ledna 2011 předložila Sazce investiční nabídku na řešení tehdejší finanční situace Sazky. Protože však na ní nikdo nereagoval, skupina ji zase stáhla.
 
První pohledávku do insolvenčního řízení se Sazkou přihlásila KKCG Structured Finance (KKCG SF) v polovině února, a to za 408,8 milionu korun. Pohledávku jí 26. ledna 2011 postoupila Fortis Bank, splatná byla od poloviny prosince 2010. Později firma pohledávku doplnila na částku 828,2 milionu korun.
 
KKCG insolvenčnímu soudu v polovině února navrhlo, aby vydal předběžné opatření, kterým Sazce uloží, aby určité úkony (převody majetku apod.) firma činila pouze s písemným souhlasem předběžného správce. K tomuto požadavku se později připojil i realitní magnát Radovan Vítek, jehož firma Moranda poslala loterijní Sazku do insolvenčního řízení. Městský soud v Praze žádostem o několik dní později vyhověl a předběžným správcem pro insolvenční řízení s loterijní společností ustanovil Josefa Cupku.
 
Skupina ve druhé polovině února podnikla další tah k získání Sazky. Akcionářům loterijní firmy předložila nabídku, že ihned poskytne 2,8 miliardy korun a garantuje akcionářům výtěžek přes 11 miliard korun v příštích 15 letech. Chtěla také poskytnout akcionářům garantovaný výtěžek minimálně 250 milionů korun ročně s garancí plateb na období minimálně 15 let, což je celkem minimálně 3,75 miliardy korun. Získala by zhruba 67procentní akciový podíl ve společnosti Sazka.
 
Tehdejší vedení loterijní firmy ale preferovalo jednání především se skupinami Penta a E-Invest, které podaly vlastní nabídku. Skupiny se dohodly se Sazkou na strategickém partnerství s tím, že poskytnou dostatek peněz na odvrácení insolvence, mělo by jít zhruba o dvě miliardy korun. Za to měla Sazka investorům 15 let vyplácet podíl na zisku.
 
Skupina KKCG se začátkem března k insolvenčnímu řízení připojila, podala vlastní insolvenční návrh. Následně soudu opakovaně doručila žádost o to, aby loterijní společnosti ustanovil prozatímní věřitelský výbor. Soud jej jmenoval o několik týdnů později, členem se stala i KKCG SF.
 
V polovině března KKCG oznámilo, že se domluvilo se skupinou PPF na dalším společném postupu a že další kroky budou koordinovat společně. PPF převzala ve druhé polovině března původní pohledávky za Sazkou od miliardáře Radovana Vítka.
 
Verdikt o úpadku Sazky na konci března KKCG přivítalo. Podle skupiny bylo rozhodnutí prvním a nezbytným krokem k úspěšné reorganizaci Sazky s tím, že reorganizaci firma považuje za jediné vhodné řešení.
 
"Rozhodnutí o úpadku je dalším významným krokem v procesu záchrany Sazky. Jsme připraveni rychle podnikat další kroky, které pomohou rychlému obnovení důvěry sázejících, standardnímu vyplácení všech výher, zajištění finanční stability Sazky a plateb všem dodavatelům," tehdy uvedl výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch.
 
Na začátku dubna PPF a KKCG Sazce nabídly, že pokud z jejího vedení ihned odejde tehdejší šéf Aleš Hušák, jsou připraveny loterijní firmě okamžitě poskytnout finanční prostředky na výplatu všech výher, včetně zaplacení dlužných částek u provozovatelů loterijních terminálů a mobilních operátorů. Skupiny se obávaly, že Hušák podniká kroky k předání firmy konkurenční finanční skupině Penta. Vedení Sazky nicméně považovalo nabídku finančních skupin PPF a KKCG za protiprávní.
 
Ještě na začátku dubna PPF a KKCG na jednání prozatímního věřitelského výboru oficiálně navrhly insolvenčnímu správci Sazky Josefu Cupkovi, že firmě okamžitě poskytnou nutné finanční prostředky.
 
Těsně před první schůzí věřitelů na konci května, na které se mělo rozhodnout o konkurzu či reorganizaci firmy, pak skupiny zaslaly společný dopis akcionářům a členům představenstva Sazky s poslední nabídkou na záchranu loterijní firmy. Pokud by jim nebylo vyhověno, prosazovaly by jako způsob řešení úpadku konkurz. Základem nabídky byla možnost ponechat akcionářům, tedy sportovním organizacím, dvacetiprocentní majetkový podíl v Sazce za předpokladu, že bude proveden restrukturalizační plán, jak jej navrhovaly PPF a KKCG.

Nabídka byla vázána na splnění pěti konkrétních podmínek, a to, že Aleš Hušák sám odstoupí z funkce předsedy představenstva a ředitele Sazky, že do představenstva Sazky budou doplněni tři zástupci skupin PPF a KKCG, že nový generální ředitel bude nominován PPF a KKCG. Dále že akcionáři Sazky podpoří reorganizační plán skupin PPF a KKCG a jako poslední, že se akcionáři Sazky zaváží nevykonávat do dokončení reorganizačního plánu svá akcionářská práva a své akcie uloží do úschovy u vybraného notáře či advokáta.
 
Tehdejší předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák se vyjádřil v tom smyslu, že dopisem skupin KKCG a PPF je šokován.
 
O tom, že Sazka půjde do konkurzu, nakonec rozhodla více než desetinová schůze věřitelů na konci května. Konkurz loterijní firmy prosazovaly právě skupiny KKCG a PPF, ty měly na schůzi hlasovací většinu poté, co soud zamítl pohledávky, které nebyly přezkoumány.
 
V polovině srpna vyhlásil insolvenční správce Sazky Josef Cupka výběrové řízení na prodej Sazky, o měsíc později do něj PPF a KKCG podaly společnou nabídku. Do tendru se přihlásil ještě i Synot Holding a firma Charlcoal, za kterou stáli lidé okolo miliardáře Pavla Tykače. Nabídku mimo tendr předložila i skupina Penta. Kupní cenu Penta určila na 4,65 miliardy Kč a nabídla, že uhradí závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu ve výši 350 milionů korun. Skupina uvedla už dříve, že se tendru účastnit nebude, protože je "ušitý na míru" KKCG a PPF.
 
Na konci září informovala tehdejší mluvčí Sazky Lenka Tichá, že nejvyšší nabídku v tendru na koupi loterijní společnosti Sazka předložila společnost Sázková kancelář, za níž stojí právě skupiny PPF a KKCG. O několik dní později prodej Sazky skupinám KKCG a PPF schválil věřitelský výbor loterijní firmy. Insolvenční správce následně podepsal smlouvu o prodeji firmy. PPF a KKCG Sazku oficiálně převzaly k 1. listopadu 2011.

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky