Ekonomika

Tesco

Tesco nově přijímá stravenky na všech prodejnách

Ekonomika

Stravenky jsou v České republice velmi oblíbeným a rozšířeným zaměstnaneckým benefitem. Od června 2019 mohou nově zákazníci obchodů Tesco využít stravenky společností Sodexo, Endered, Gusto, Benefit Plus, Up ve všech obchodech Tesco. Na jeden nákup mohou uplatnit až pět kusů papírových stravenek o maximální hodnotě 500 korun. Elektronické stravenky mohou také využít na všech samoobslužných pokladnách, čímž výrazně urychlí svůj nákup.

Ilustrační fotografie

Pozor při online nákupu vstupenek na festivaly

Ekonomika

Se začátkem festivalové sezóny varujeme spotřebitele, aby se vyhnuli nákupu vstupenek od pochybných online portálů, které přeprodávají vstupenky. Kampaň na rozšíření povědomí spotřebitelů o rizicích spojených s nákupem vstupenek od přeprodejců zahajujeme ve spolupráci s dalšími devíti spotřebitelskými organizacemi z Evropské unie.

Indie

Indie se po Trumpově celním šoku bojí ztráty pracovních míst

Ekonomika

Pokud jste si nedávno koupili luxusní koženou kabelku v Miláně nebo na Manhattanu, je pravděpodobné, že byla vyrobena v třípodlažní budově firmy na předměstí Dillí, kterou vlastní Sandžaj Líkha. Rodinný podnik, jenž na trhu působí 33 let, se spolu s dalšími indickými výrobci teď stává nejnovější obětí snah vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa změnit mezinárodní obchodní vztahy. Napsal to zpravodajský server BBC.

Ilustrační fotografie

Sněmovna o rozšíření EET na další obory opět nerozhodla

Ekonomika

Sněmovna dnes o rozšíření elektronické evidence tržeb na další obory podnikání opět nerozhodla. Schvalování návrhu pro dnešní den skončilo potom, co koaliční sociální demokraté oznámili, že podpoří vynětí některých sociálních služeb z EET, jak to navrhla v pozměňovacích návrzích opoziční ODS.

práce v kanceláři

Počet bankrotů firem byl v květnu výrazně vyšší

Ekonomika

V Česku bylo letos v květnu vyhlášeno 88 bankrotů obchodních společností, tedy o 35 více než v dubnu a zároveň nejvíce od listopadu 2016. Bankrotů podnikatelů v květnu proti předchozímu měsíci přibylo 159 na 551 a jejich počet tak byl nejvyšší od května 2018. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Lidé se nebojí utrácet. Maloobchodu se v dubnu dařilo

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v dubnu zrychlily růst na 6,9 procenta z březnových 4,8 procenta. Významný vliv na meziroční srovnání měly Velikonoce, které letos připadly na duben, zatímco loni byly už v březnu. Stejně jako v předchozích měsících se i v dubnu nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Lidé také více nakupovali potraviny či počítače a telefony. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie

Italský módní dům Versace otevře desítky nových obchodů

Ekonomika

Italský módní dům Versace otevře v příštích letech desítky nových obchodů ročně, zatímco své současné prodejny zrenovuje. Cílem tohoto kroku je zdvojnásobit roční tržby zhruba na dvě miliardy USD (45,6 miliardy Kč). Uvedla to firma Capri Holdings, která loni módní značku Versace koupila.

Ilustrační fotografie

Šokující plýtvání. Francie zakáže ničení neprodaného zboží

Ekonomika

Ve Francii bude do dvou až čtyř let zakázáno ničení nového neprodaného zboží, jako je oblečení, hygienické potřeby, kosmetika a elektronika. Oznámil to premiér Édouard Philippe. Francie bude podle něj první zemí na světě, která tomuto ukázkovému příkladu plýtvání učiní přítrž.

Ilustrační fotografie

Příjmy z hazardu: Nad 100 tisíc chce stát danit čisté výhry

Ekonomika

U příjmů z hazardních her nad 100.000 korun chce ministerstvo financí danit 15 procenty čistou výhru. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík. Reagoval na dopolední prohlášení Institutu pro regulaci hazardních her, že základem daně bude hrubá výhra a výherce bude muset v určitých případech platit státu více, než ve skutečnosti získal. Vláda podle něj o tomto kroku rozhodla v souladu s legislativními pravidly.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Havlíček: Nová hospodářská strategie povede stát do roku 2030

Nová hospodářská strategie České republiky by podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) měla nasměrovat stát k finální produkci s vyšší přidanou hodnotou. Vláda začala po 20 letech připravovat hospodářskou politiku státu, která by ho měla vést až do roku 2030, řekl dnes Havlíček na Setkání lídrů průmyslu a exportu v pražské Betlémské kapli. Zástupcům byznysu ji představil poprvé. Jedním z jejích základů bude inovační strategie, která má z Česka vytvořit lídra v umělé inteligenci a inovacích.

Jana Maláčová

Kraje by měly peníze na sociální služby dostat 5. srpna, uvedla Maláčová

Ekonomika

Kraje by mohly dostat peníze na dofinancování sociálních služeb 5. srpna, když patřičný návrh schválí vláda 10., nejpozději 17. června. O harmonogramu bude dnes poslance na jejich žádost z minulého týdne informovat ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Krajům na péči schází dvě miliardy korun. O tom, kolik přesně jim stát pošle, bude ještě Maláčová jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a šéfkou Asociace krajů Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

Ilustrační fotografie

Obchodní válka mezi Čínou a USA se vyhrocuje

Ekonomika

Čínské ministerstvo zahraničí varovalo podniky působící ve Spojených státech, že mohou čelit pronásledování ze strany amerických úřadů. Peking rovněž vyzval čínské turisty k opatrnosti při návštěvě USA a poukázal na potenciální hrozby, například loupeže či střelecké útoky. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP s odvoláním na čínská státní média.

Ilustrační fotografie

Vzdělání a podnikání: Dosahují nositelé titulů lepších výsledků?

Ekonomika

Firmy, jejichž jednatelé jsou nositeli akademického titulu, dosahují lepších výsledků než firmy jednatelů bez vysokoškolského vzdělání. Na druhou stranu nositelé manažerských titulů, jako jsou MBA, LLM či MSc, ve svém podnikání obvykle výrazných úspěchů nedosahují. To je výsledek analýzy, kterou poradenská společnost Bisnode provedla na vzorku 130 000 společností s ručením omezeným, u nichž jsou známa finanční data za rok 2017.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Průměrná mzda v Česku opět stoupla

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32.466 korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,6 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014.

Ilustrační fotografie

Apple představil nový operační systém iOS 13

Ekonomika

Americká technologická společnost Apple na vývojářské konferenci WWDC v San José oficiálně představila svůj nový operační systém pro mobilní zařízení iOS 13. Podle firmy by měl nový systém přinést mimo jiné zvýšení výkonu, například rychlejší spouštění aplikací.

CZK

Ze zemědělského fondu šlo Agrofertu od roku 2012 zhruba 6,5 miliard

Ekonomika

Ze Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Zprávu o zemědělských dotacích od unijních auditorů, kteří ve fondu byli mezi 14. a 18. lednem letošní roku, podle ní úřad ještě nemá. Podle zdrojů ČTK by měla dorazit do konce června. Mohla by se týkat nejen střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale podle opozice a některých médií i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

Ilustrační fotografie

Euro? Jako měnu si ho Češi domů pustit nechtějí

Ekonomika

Mezi českou veřejností nadále převládá odmítavý postoj k přijetí eura. Proti evropské měně je 75 procent Čechů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech. Počet příznivců přijetí eura se drží na 20 procentech. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z hodnocení dopadů členství ČR v Evropské unie na určité oblasti veřejného života nejlépe vyšly služby a zboží, nejhůře zemědělství.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Investoři zbystřete! Situace na Středním východě se může brzy vyostřit

Hrozba americko-íránského napětí se trochu vytratila z pozornosti finančních trhů. Investoři by ji však neměli podceňovat. Pokud by se vztahy mezi zeměmi vyhrotily, dopad na trhy by byl tvrdý. Americká média, včetně těch nejvýznamnějších, otevřeně hovoří o riziku válečného konfliktu, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Firmy z USA a Číny bojují s novými cly

Ekonomika

Šanghajský dovozce vína Alex Chen strávil posledních deset dní přesunem všech svých amerických vín, od chardonnay po zinfandel, ze skladů v šanghajské zóně volného obchodu, aby je nezasáhla vyšší cla, která začnou platit v sobotu. Na obou stranách Tichého oceánu nyní dovozci i vývozci bojují s novými cly, která je zřejmě přimějí zvýšit ceny, zasáhnou jejich marže nebo je donutí najít alternativy, píše agentura Reuters.

Ilustrační fotografie

V dubnu v Česku přibylo jen 900 firem, nejméně od konce roku 2009

Ekonomika

V dubnu vzniklo v ČR 2426 obchodních společností a 1526 jich zaniklo. Přibylo tak 900 firem, nejméně od konce roku 2009. V dubnu začalo zároveň podnikat 5368 fyzických osob a asi 5000 jich své podnikání ukončilo. Vyplývá to z analýzy dat portálu informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy