V roce 2018 se budeme mít stejně nebo lépe, myslí si Češi

Češi očekávají, že se v porovnání s rokem 2017 budou mít v roce následujícím buď stejně, nebo lépe. Celkově si to myslí téměř přes tři čtvrtiny z nás (78 % respondentů). Naopak zhoršení situace očekává necelá pětina obyvatel (18,2 procent dotázaných).

Ilustrační fotografie
reklama

Vyplývá to z průzkumu Broker Consulting realizovaného přes Instant Research od Ipsos.

Největšími optimisty jsou mladí lidé ve věku 18 až 26 let, u nichž zlepšení situace oproti loňskému roku očekává 60,9 % dotázaných. Největší pesimisté jsou pak starší lidé ve věku 54 až 65 let, zhoršení situace očekává zhruba každý pátý z nich (21,6 % respondentů).

„Výsledky potvrzují celkovou dlouhodobou situaci, kdy česká ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká a kupní síla obyvatel je vysoká. V příštím roce ekonomika poroste podle prognózy ministerstva financí zhruba stejným tempem a inflace by se měla pohybovat okolo inflačního cíle České národní banky,“ komentuje vývoj investiční analytik Broker Consulting Martin Novák. „Právě dobu ekonomického rozmachu by měli lidé využít k tvorbě finanční rezervy. Ekonomický růst bude časem zákonitě vystřídán ekonomickým poklesem, a tehdy bude těžší si odkládat,“ dodává.

Každý šestý věří, že si finančně polepší a bude spořit či investovat

Že by Češi neměli otálet s tvorbou rezerv, dokazuje i to, že téměř pětina respondentů (18,7%) uvedla, že se v příštím roce obává nečekaného výpadku příjmů, který ze současné rezervy nepokryje. Analytik Novák upřesňuje: „Nelze říci přesnou výši finanční rezervy, ale obecným pravidlem je, že by měla pokrýt náklady domácnosti po dobu šesti měsíců.“

Nejméně se Češi obávají ztráty zaměstnání spojené s výpadkem příjmu (3,7 % odpovídajících) a neplacení závazků spojených s exekucí (5,2 % Čechů). „Je to logické, protože zažíváme období rekordně nízké nezaměstnanosti a nic neukazuje na to, že by se situace měla zhoršovat. Lidé se tak nebojí ztráty zaměstnání nebo toho, že by hledali práci dlouhodobě,“ vysvětluje analytik Broker Consulting. „Doznívající doba nízkých úrokových sazeb zase přeje těm, kteří platí více závazků. Pro ně může být rozhodně zajímavá konsolidace, která jim pomůže měsíčně snížit splácenou částku a ulehčit tak rodinnému rozpočtu.“

Každý šestý respondent (16,3 %) pak věří, že si finančně polepší a bude si buď spořit, nebo investovat. „Vzhledem k nízkému úročení spořicích produktů je investování alternativou jak zhodnotit volné finance. Pravidelně lze investovat již od 500 korun, což není nijak závratná částka,“ uzavírá Martin Novák.

Průzkum byl realizován pro Broker Consulting formou on-line dotazníku přes Instant Research od Ipsos, N=840, reprezentativní vzorek 18 až 65 let, prosinec 2017.

Témata: lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky