Předvánoční prodeje zlata a stříbra vzrostly meziročně o třetinu

Předvánoční tržby z prodejů zlata a stříbra na českém trhu meziročně vzrostly zhruba o třetinu. Kromě zlata lidé objevují i stříbrné slitky. Trojnásobně narostly prodeje platiny, jejíž cena je nyní příznivá, uvedl Vladimír Brůna, předseda představenstva Golden Gate CZ, lídra trhu v investicích do drahých kovů.

Ilustrační fotografie
reklama

Oproti běžným měsícům v tomto roce je zájem o nákup zlata a stříbra před Vánoci více než dvojnásobný. Zatím se prodalo o 23 kilogramů zlata více než v listopadu. Na vyšších prodejích se podepisuje také pokles ceny na začátku prosince až k 1240 dolarům za unci. Dnes se cena pohybuje okolo 1264 dolarů. Pro korunového investora do zlata jsou tyto ceny příznivé i díky posilující koruně a oslabujícímu dolaru.

Prosincové tržby Golden Gate CZ do třetího adventního víkendu vzrostly meziročně o 35 procent, oproti roku 2015 se dostaly na téměř dvojnásobnou úroveň. Růst je tažen především prodejem zlata a stříbra ve spořicích programech, u kterých tržby vzrostly o 36 procent oproti minulému roku. Firma už letos prodala 15 kg platiny za více než 11 milionů korun, meziročně trojnásobně víc.

„Nejoblíbenějším vánočním dárkem je zlatý slitek Valcambi podobající se tabulce čokolády, který se skládá z jednogramových certifikovaných slitků, které lze odlamovat. Slitky kupují nejčastěji prarodiče pro svá vnoučata, je to osobnější dárek než peníze v obálce,“ říká Vladimír Brůna.

Golden Gate CZ prodává zlato i za bitcoiny. Zatím takto nakoupilo několik investorů, kteří vybírají zisky z kryptoměn a reinvestuji je do aktiv jako jsou drahé kovy, kde je větší stabilita ceny a budoucí perspektiva růstu.

Drahé kovy podle průzkumu agentury NMS za poslední rok považuje za výhodnou investici 15 procent Čechů. Fyzicky je vlastní pět procent lidí. Ještě před dvěma lety to však podle statistik Golden Gate CZ byla pouze dvě až tři procenta.

Téměř třetina lidí se podle průzkumu obává poklesu hodnoty peněz. Naopak 43 procent lidí se o své úspory zatím nebojí. Obavy častěji uvádějí lidé, kteří si spoří a ti, kteří si spoří vyšší částky. Čtvrtina lidí žádné obavy nemá a nemyslí si, že by tato situace mohla nastat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky