Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjčka MMF? Češi protestují. Nevěří v budoucnost EU

Půjčka MMF? Češi protestují. Nevěří v budoucnost EU

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Většina Čechů stojí převážně na straně odpůrců půjčky zadluženým státům eurozóny, tento negativní postoj většiny domácí populace pramení i z většinového přesvědčení, že dojde k rozpadu eurozóny a tedy i návratu k původním měnám. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sanep zveřejněného ve středu.

Podle mínění většiny respondentů (57,1 %) by Česká republika neměla poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) půjčku ve výši 90 miliard korun, které by byly použity na záchranu eurozóny, potažmo jednotné evropské měny eura. V případě České republiky se počítá s tím, že prostředky by byly poskytnuty z devizových rezerv České národní banky (ČNB).

S názorem premiéra Petra Nečase (ODS), který v souvislosti s poskytnutím 90miliardové půjčky prohlásil, že "V tuto chvíli, kdy existuje pouze bílý papír, kdy dokonce i ten název smlouvy se může měnit, tak dávat silná prohlášení, že se pod tento bílý papír máme podepsat, považuji za velmi zkratkovité politické jednání“, souhlasí v souhrnu téměř dvě třetiny respondentů (64,5 %). Opačný postoj pak celkově sdílí 23,2 % dotázaných.

S míněním stávajícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který na rozdíl od premiéra Petra Nečase půjčku Mezinárodnímu fondu podporuje, v souhrnu nesouhlasí většina čítající 46,1 % respondentů. Ministr financí Miroslav Kalousek se pak domnívá, že eurozóna se bez českých peněz nepochybně obejde. Otázkou podle něj je však to, zda by se ČR obešla bez eurozóny. V tomto kontextu prohlásil, že "Jde o zahraničně politickou odpověď České republiky na otázku: Jste na palubě, nebo nejste?". S Miroslavem Kalouskem naopak celkově souhlasí 39,8 %.

Témata:  krize MMF

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy