70 procent lidí se zajímá o osud stravenek

Celkem 70 procent lidí sleduje informace o vládní daňové reformě a osudu stravenek, z toho 30 procent je sleduje se zájmem. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM), zveřejněného v úterý.

660
reklama

Z průzkumu dále vyplynulo, že vůbec tyto informace nesleduje 30 procent občanů. O daňovou reformu stravenek se zajímají podle očekávání nejčastěji občané v produktivním věku, mezi 25 až 59 lety, především lidé ve věku 45 až 59 let.
 
Otázka dalšího osudu stravenek rozdělila vládní koalici. Více než polovina občanů (56 procent) podle svých slov ví, která vládní politická strana v parlamentu spolu s opozicí hlasovala za zachování stravenek. Jen poměrně málo lidí si myslí, že to byla ODS (sedm procent), více je těch, kteří hlasování pro stravenky přisuzují TOP 09 (13 procent). Správnou odpověď, tedy že s opozicí za zachování stravenek hlasovali poslanci Věcí veřejných (VV), uvedlo 36 procent respondentů.
 
S rostoucí úrovní dosaženého vzdělání se snižuje podíl odpovědí „nevím“ a zároveň přibývá odpovědí, že za zachování stravenek hlasovaly Věci veřejné (základní bez vyučení – 27 procent, vyučení – 35 procent, SŠ s maturitou – 40 procent, VŠ – 45 procent). Častěji tuto odpověď uvádějí občané v produktivním věku. Dva z pěti lidí ve věku mezi 25 a 59 lety vědí, že pro stravenky hlasovali s opozicí poslanci VV.
 
Specifické rozdíly v odpovědích na otázku, která vládní strana hlasovala s opozicí za zachování stravenek, výzkum zjistil v závislosti na stranických sympatiích. Přirozeně nejčastěji o hlasování „svých“ poslanců vědí příznivci VV (prakticky tři pětiny z nich), bezmála z poloviny uvádějí správnou odpověď stoupenci opozičních stran, ČSSD a KSČM. Pro sympatizanty ODS a zejména TOP 09 je charakteristické, že na úkor odpovědi „Věci veřejné“ uvádějí, že pro stravenky s opozicí hlasovali poslanci právě „jejich“ strany.
 
Výsledky pocházejí z bleskového výzkumu STEM provedeného pro stranu Věci veřejné na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil 13. až 14. prosince 2011. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 680 respondentů.

Témata: stravenky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky