Cena zlata rychle klesá kvůli Fedu

Americká centrální banka (FED) naplánovala na prosinec zvýšení úrokových sazeb, což doprovází krátkodobé oslabení cen zlata, stříbra a platiny. Zlato kleslo za poslední týden o více než 40 dolarů na dnešních 1246 dolarů za unci.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Fed pokračuje v postupném zpřísňování své monetární politiky. Několik let držel úroky na nule, od prosince 2015 je začíná postupně navyšovat. Pro rok 2017 naplánoval trojí zvýšení sazeb. Poprvé se tak stalo v březnu, podruhé v červnu, kdy banka zvýšila základní úrok do rozpětí 1,00 až 1,25 procenta. Třetí zvýšení trhy čekají nyní v prosinci, a to právě příští týden.

 „Zlato už od začátku roku zhodnotilo v dolarech o 12 procent, stříbro o tři procenta a platina téměř o pět procent. Vrcholu dosáhly drahé kovy v září, od té doby procházejí korekcí, jejíhož dna se pravděpodobně dočkáme právě nyní v polovině prosince. Od ledna pak očekáváme výrazný růst cen. Investoři proto opět očekávají zajímavou možnost nakoupit zlato, stříbro i platinu za velmi výhodné ceny,“ říká analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.

Jak ukazují předchozí zkušenosti z prosince 2015 a prosince 2016, kdy Fed rovněž zvedal sazby, ceny drahých kovů dosáhnou svého několikatýdenního minima bezprostředně po zasedání, tedy kolem 13. prosince. Poté se ceny vrátí k dlouhodobému růstu, odhaduje Ryba.

Drahé kovy pro české investory momentálně zlevňují také díky silnější koruně a oslabujícímu dolaru. Česká národní banka už dvakrát v tomto roce zvedla základní úrokovou sazbu na úroveň 0,5 procenta a do dvou let je plánuje dostat až na tři procenta. Koruna se proto vrátila zpět na hodnoty od začátku intervencí v listopadu 2013 kolem 25,7 korun za euro.

„Doporučujeme tedy v průběhu prosince sledovat ceny drahých kovů. Předpokládáme, že se v tento termín objeví velmi zajímavá příležitost nakoupit zlato, stříbro i platinu za skvělé ceny. Drahé kovy můžete nakoupit formou jednorázového nákupu nebo prostřednictvím mimořádných splátek do spoření. Využijte tuto poslední letošní příležitost a budujte své investiční portfolio efektivně při cenových korekcích. Budete tak profitovat z budoucího růstu cen drahých kovů,“ dodává Ryba. Čeští investoři také očekávají, jak se následně v dalším týdnu zachová také ČNB.

Témata: zlato | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky