Předseda protikorupčního fondu využívá daňový ráj

Předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karel Janeček při svém podnikání využívá výhod daňových rájů. Investiční fondy, s jejichž prostředky v minulosti či současnosti obchodoval, sídlí na ostrově Mauricius. Píše o tom sobotní Právo.

reklama

Informaci Právo obdrželo od pracovníků advokátní kanceláře Šachta & Partners, kterou NFPK v prosinci kritizoval za podíl na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga.
 
Podle tvrzení advokátů je Janeček dokonce v podezření z daňových úniků v řádech minimálně 200 miliónů korun, když podniká prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z České republiky, mají zde faktickou stálou provozovnu, ale neplatí v Česku daně z příjmu ani z kapitálových výnosů.
 
Společnost RSJ, a. s., kde je Janeček předsedou představenstva a hlásí se k ní jako akcionář, má sídlo v Praze na Malé Straně a působí na derivátových burzách v Londýně, Frankfurtu nebo v Chicagu. V Česku vykázala za loňský rok zisk ve výši 17 miliónů korun. Až miliardové zisky však mají vznikat v investičních fondech, s nimiž RSJ obchoduje. Ty však mají podle advokátů stejné konečné vlastníky jako RSJ.
 
„Investičních fondů, s jejichž prostředky RSJ obchoduje nebo v minulosti obchodoval, je více. Všechny jsou obdobné, sesterské. Všechny sídlí na Mauriciu a jejich jména jsou STS High Yield, RSJ II PowerFunds, Inc. PCC, RSJ PowerFunds, Inc. PCC,“ uvádí se v materiálu, který má Právo k dispozici.
 
Zdanění příjmu právnických osob na Mauriciu je jen tříprocentní, zatímco v Česku dosahuje 20 procent. Daň z kapitálových výnosů je na Mauriciu dokonce nulová, u nás 15procentní. „Z toho jasně vyplývá, že důvod založení fondů a alokace drtivé většiny zisků struktury na Mauriciu je daňový,“ dovozuje v materiálu kancelář, která je s Janečkem na nože.
 
Samotný Janeček sice projevil ochotu se k materiálu vyjádřit, do uzávěrky pátečního vydání Práva však odpovědi nezaslal. Podle ekonoma poradenské firmy Partners Pavla Kohouta není samotné podnikání přes společnosti přihlášené v daňových rájích ničím protiprávním. „Podobný postup je běžný a o žádný daňový únik nejde,“ uvedl Kohout.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky