Cena potravin letí vzhůru, nejvíce u paprik

V obchodech s potravinami během uplynulých pěti týdnů nejvíce zdražily papriky (+11,54 procenta), s cenou dolů šly naopak nejvýrazněji pomeranče (-7,19 procenta). Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

660
reklama

V České republice ve sledovaném období mezi 8. listopadem a 13. prosincem 2011 vzrostly ceny 20 z 26 sledovaných potravin, šest jich naopak zlevnilo.
 
Nejvýrazněji zdražily papriky, a to o 11,54 procenta. Kilogram se dá v tuzemsku pořídit v průměru za 45,05 koruny, přičemž nejlevnější papriky jsou k dostání v Karlovarském kraji (36,37 Kč/kg), naopak nejdražší v Pardubickém kraji (50,08 Kč/kg). Obchodníci zvyšovali ceny například také hovězího masa, vepřové pečeně, eidamské cihly, bílých jogurtů, cukru, brambor, banánů či rajčat.
 
Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u pomerančů, které zlevnily v průměru o 7,19 procenta na 27,62 Kč/kg. Cenově nejdostupnější pomeranče mají obchodníci v Ústeckém kraji (25,02 Kč/kg), naopak nejdražší je Plzeňský kraj (30,80 Kč/kg). Zlevnila ještě i kuchaná kuřata, mouka, pečivo, jablka a pivo.
 
V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky