Nečas a Cameron se po telefonu shodli: Náš trh nesmí být jen popelkou

Kvůli záchraně eura nesmí Evropská unie přestat rozvíjet svůj společný trh, který zatím nefunguje ani z poloviny. Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek na dotaz agentury Mediafax prozradil, že právě to bylo klíčové téma jeho středečního telefonátu s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

reklama

"Vyměnili jsme si společné postoje. Je skutečností, že například ČR a celá řada dalších zemí – včetně Velké Británie – má zájem na dalším prohlubování vnitřního trhu. To je obrovský potenciál konkurenceschopnosti a ekonomického rozvoje," uvedl Nečas.

"V podstatě pod společný trh zatím spadá 40 procent zboží v Evropě, on skutečně není dokončený, není operabilní," zmínil český premiér, aby připojil: "Z tohoto pohledu by společný trh neměl být jakousi popelkou v porovnání s evropskou měnou. Všichni teď mluví o eurozóně, o zachování eura, společné měny. Ale zrovna tak musíme pěstovat rozvoj společného trhu."

Nečas s Cameronem ve středu večer po telefonu zhodnotili také výsledky Evropské rady z konce minulého týdne. "Shodli jsme se na tom, že je škoda, že se nepodařilo dosáhnout dohody ve formátu všech 27 členských zemí. Tu bychom přivítali," prohlásil Nečas. Byla to přitom Velká Británie, které se proti návrhu ostře postavila.

Podle Nečase se oba státníci bavili také o dalším evropském vývoji s tím, že český premiér je toho názoru, že je možné pokračovat v zavádění nových pravidel cestou mezivládní smlouvy. "Koneckonců to bylo součástí vyjednávací strategie české delegace během Evropské rady," doplnil.

Předseda české vlády přiblížil také rozhovor, který vedl ve středu při obědě na Pražském hradě s Václavem Klausem. "Pracovní oběd s panem prezidentem byl dlouhodobě plánovaný a probírali jsme celou řadu záležitostí. Evropská témata z toho zabírala 15 maximálně 20 procent," zmínil Nečas, aby uzavřel: "Já jsem pana prezidenta informoval o průběhu Evropské rady, protože on měl informace pouze z diplomatických dokumentů případně z médií."

Jedním ze závěrů posledního summitu EU je přitom půjčka členů eurozóny i vybraných států Evropské unie Mezinárodnímu měnovému fondu. Česko by se na částce mělo podílet zhruba 89 miliardami korun, a to z devizových rezerv České národní banky (ČNB). Prezident Klaus je proti tomu a vláda se po posledním jednání rozhodla vyčkat na podrobné analýzy. Podle Nečase někteří členové vlády ve středu zalitovali, že nemírnili svá předchozí vyjádření k uvedenému tématu. Podrobný vhled do problematiky jim nabídl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Témata: EU | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky