Ekonomka z VŠE: Státní rozpočty ministra Kalouska trpí chybami

Státní rozpočty, které připravuje ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09) dlouhodobě trpí chybami, které vypadají spíš jako záměr, než hloupost. Agentuře Mediafax to v souvislosti se schválením státního rozpočtu ve středu řekla ekonomka z VŠE Ilona Švihlíková.

660
reklama

„Sestavování rozpočtu a vůbec úvahy o správném hospodaření českého státu pod vedením ministra Kalouska dlouhodobě trpí řadou zásadních chyb,“ řekla Švihlíková, která spolupracuje s řadou iniciativ, kritizujících vládní politiku. „Jde o chyby tak zásadní, až se nutně vkrádá myšlenka, že v určitých oblastech jde o záměr, nikoliv o hloupost.“
 
Podle Švihlíkové ministerstvo financí setrvale pracuje s mylnými odhady. Při přípravě rozpočtu na rok 2012 tak podle Švihlíkové vláda počítala s nominálním růstem ekonomiky o 5,2 procenta, reálně o 2,5 procenta.

„Vzhledem k tomu, že vláda jde cestou exportně orientovaného růstu, který je kriticky závislý na vnějším prostředí, je opravdu pozoruhodné, že nevěnuje světovému vývoji pozornost a je opakovaně překvapena tím, že západní svět je stále v krizi,“ uvedla Švihlíková.
 
Podle ní by se vláda měla zaměřit spíš na korupci, kvůli které ročně z české ekonomiky odtéká okolo sta miliard korun, tedy téměř tolik, kolik činí plánovaný schodek rozpočtu na rok 2012.

„Nelze se zbavit dojmu, že ministerstvo financí dostalo zadání, že schodek musí být tolik a tolik, doplňte údaje HDP a ostatního tak, aby nám to vyšlo aspoň na papíře,“ uzavřela Švihlíková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky