Nelegální Bauhaus: Stavbaři v ČR zneužívají díry stavebního zákona

Zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová ve středu vyzvala starostu městské části Brno-Ivanovice a ministra pro místní rozvoj, aby do 30 dní dali do souladu veškeré právní náležitosti, které by pomohly vyřešit spory ohledně stavby ivanovického hobby marketu Bauhaus.

660
reklama

Proti marketu protestují někteří občané a ekologičtí aktivisté, rakouská společnost naopak hrozí, že pokud jí úřad neumožní hotový obchodní dům užívat, požene kvůli zmaření investic český stát k dvoumiliardové arbitráži.
 
"Stavba se octla v právním vakuu kvůli zákonnému neukotvení pozice autorizovaného stavebního inspektora, který má zjednodušit celé stavební řízení," řekla agentuře Mediafax Seitlová. Bauhaus je podle ní typickým příkladem nedostatečné právní úpravy a zneužití institutu autorizovaného inspektora. Prostřednictvím těchto inspektorů, jmenovaných ministerstvem pro místní rozvoj, totiž stavebníci a developeři v Česku stále častěji obcházejí zákony.
 
V ivanovickém případu Bauhaus původně žádal o vydání stavebního povolení ve stavebním řízení, v němž je zákonem jasně vymezen okruh účastníků řízení, jimiž jsou zejména vlastníci sousedních pozemků. Následně se však v souladu se zákonem rozhodl pro takzvané zkrácené stavební řízení, což znamenalo využití autorizovaného inspektora. Ten však okruh účastníků řízení výrazně omezil, takže ani vlastníci sousedních pozemků nebyli osloveni.
 
"Tito sousedé pak spolu s občanskými aktivisty u soudu úspěšně namítali nedodržení zákona ze strany autorizovaného inspektora a dovozovali tak, že Bauhaus je černou stavbou," řekl Seitlová. "Původně bohulibý institut autorizovaného inspektora, který měl podle zákonodárců zjednodušit v Česku stavební zřízení, byl tak zneužit," dodala zástupkyně ombudsmana.
 
Řešení je podle zástupkyně ombudsmana v novele stavebního zákona. "Je zapotřebí, aby právní úprava umožnila zveřejnění certifikátů a veřejnost se k němu mohla vyjádřit," řekla Seitlová.
Návrh novely však podle ní teprve leží v legislativní radě vlády. "Kdy a v jaké podobě bude nová norma schválena, není zřejmé," řekla Seitlová.
 
Seitlová v případě Bauhausu upozornila, že ivanovický stavební úřad pochybil, když dostatečně rychle a neefektivně nereagoval na užívání stavby, konkrétně na navážení zboží do budovy a jeho následného skladování.
 
"Stavebnímu úřadu však nelze vyčítat, že stavba byla postavena, i když certifikát autorizovaného inspektora zpochybňovala četná soudní podání," řekla Seitlová. Podle ní je problém především výsledkem problematického legislativního zakotvení zkráceného stavebního řízení a neustálené judikatury českých soudů.
 
"Dokud stavba není zkoulaudovaná, nemůže být užívána," řekla na adresu sporů kolem Bauhausu Seitlová. "Není možné v ní ani skladovat zboží," dodala.
 
Stavební úřad má nyní podle zástupkyně ombudsmana povinnost pokutovat užívání nezkolaudované stavby jako správní delikt.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky