Kalousek: Využijeme úsporné návrhy NERVu už na začátku roku

Národní ekonomická rada vlády (NERV) sdělila ministrům návrhy, jak se vyrovnat s případnou krizí eurozóny. Nejde o koncepční návrh, pouze o katalog námětů, řekl v pondělí Mediafaxu premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že některé jsou dobré a některé špatné.

660
reklama

Premiér zdůraznil, že šlo o standardní jednání. "Ten materiál není nic jiného, než jakýsi katalog námětů jednotlivých členů pracovní skupiny," uvedl Nečas s tím, že nemá význam hodnotit jednotlivé návrhy.
 
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si myslí, že se nějaké nápady z tohoto vějíře určitě vyberou. "Některé z nich budou zcela jistě využity pro onen koncepční materiál, který budeme předkládat na základě lednové prognózy vývoje ekonomiky," upřesnil správce pokladny.
 
Nápady, které dříve unikly na veřejnost, byly podle ústavních činitelů pouze pracovní verze a byly příliš zveličené. "Jednalo se o rejstřík námětů, které jsou v řadě případů dokonce kontradiktorní proti sobě," dodal Kalousek.
 
Jedním z návrhů byl například zvýšit DPH na 20 procent, dalšími pak zkrácení studia na vysokých školách o semestr, či zvýšení daně z převodu nemovitostí na pět procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky