Losování zdražilo Besserův tendr o 37 milionů

Odcházející ministr kultury Jiří Besser musí vysvětlovat další podezření: tentokrát že věděl o předražení zakázky na stavbu nového skladu Národní knihovny o 37 milionů korun. Píší o tom v pondělním vydání Hospodářské noviny.

reklama

Besser tendr loni zrušil krátce poté, co ho hnutí Starostové a Nezávislí a TOP 09 vyslaly na ministerstvo. Zároveň vyměnil ředitele knihovny. Nový šéf vypsal novou zakázku. Zatímco ta první byla otevřená pro všechny firmy, v opakované soutěži se finalisté losovali. Zvítězil Metrostav s nabídkou 282 milionů.

Hospodářské noviny zjistily, že v první, později zrušené soutěži byla nejméně jedna firma výrazně levnější. Společnost OHL ŽS chtěla nový depozitář postavit za 245 milionů. Při následující "losovačce" se ale nedostala mezi vyvolené a nemohla nabídku podat. Losování se odehrálo letos na jaře, tedy v době, kdy se už vládní koalice shodla, že tento způsob výběru firem musí skončit. A také ho v novém zákoně o zakázkách zrušila.

Besser říká, že původní tendr byl špatně připravený a hrozilo, že se peníze utratí zbytečně. Losování hájí tím, že knihovnu tlačil čas. Že se kvůli tomu stavba prodraží o 37 milionů, si Besser nepřipouští. "Dělá se to tak, že se podsekne cena, a pak nakonec stojí zakázka kvůli vícepracím mnohem víc. V tomhle případě to vypadalo úplně stejně," uvedl Besser v Hospodářských novinách.

Témata: besser, jiří

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky