Prošly změny pravidel nemocenské. Co se změní?

Senát v pátek podpořil změny pravidel nemocenské. Zákon o nemocenském pojištění rozšiřuje okruh pojištěných osob o některé nové skupiny a upravuje systém vycházek.

660
reklama

Zákon rozšiřuje okruh pojištěnců o některé nové skupiny - jedná se například o společníky a jednatele s. r. o., prokuristy, likvidátory a členy kolektivních orgánů firem. Další úpravy se týkají zrušení institutu přerušení pojištění, ten se totiž ukázal jako nepraktický.

Novela má zabránit i opakovanému nabírání stejného zaměstnance během jednoho měsíce. Takovým postupem se totiž některé firmy snaží vyhnout placení pojistného. Schválená vládní předloha proto nařizuje, že se pojistné bude platit i za zaměstnance, který pracoval ve firmě méně než dva týdny.

Změny zákona se dotýkají také lidí na nemocenské. Omezí se jim doba na vycházky na maximálně šest hodin denně, přičemž přesnou dobu určí lékař. Výjimkou mají být někteří pacienti s obzvláště komplikovanou léčbou, kteří by si čas vycházek volili samostatně.

V případě, že pacient pravidla stanovená novelou nedodrží, nepřijde na kontrolu k lékaři nebo ho neinformuje, kde se léčí, bude mu hrozit až dvacetitisícová pokuta. Obdobnou částku si musí připravit i člověk, který by zaměstnavateli nedal svou neschopenku nebo oznámení o ukončení nemoci.

Dílčích změn má novela dosáhnout i u výpočtu a výplaty dávek. Zákon má také upřesnit povinnosti zaměstnavatelů a orgánů nemocenského pojištění, cílem tohoto kroku je snížit administrativní zátěž při provádění pojištění a postupu lékařů při posuzování zdravotního stavu.

Formulačně se také zpřesní některá ustanovení, aby v praxi nedocházelo k výkladovým nejasnostem.

Témata: Česko | nemocenská

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky