Praha patří k nejnavštěvovanějším městům světa, letos se čeká růst

Praha se umístila na 20. místě v žebříčku nejnavštěvovanějších měst světa podle studie Mastercard Global Destination Cities Index. Česká metropole s loňským počtem 6,1 milionu přespávajících mezinárodních návštěvníků udržela pozici z minulého roku. V čele pořadí stanul opět thajský Bangkok následovaný Londýnem, Paříží, Dubají a Singapurem. Letos by mělo Prahu podle studie navštívit o 4,5 procenta lidí více.

Ilustrační fotografie
reklama

Prahu takřka devět z deseti cizinců vyhledává kvůli poznávání, nakupování a zábavě. Největší část útrat návštěvníků Prahy tvoří stravování (29,3 procenta). Podle tohoto kritéria náleží Praha mezi trojici měst, kde útraty za stravování tvoří největší podíl na celkových výdajích. Více je to z první nejvíce navštěvované elitní světové dvacítky jen v Soulu (47 procent) a Istanbulu (33,6 procenta).

Další náročnou výdajovou položkou v hlavním městě ČR tvoří ubytování s podílem 28,7 procenta, poté následuje nakupování (24,7 procenta) a místní služby (12,3 procenta). Zbylých pět procent výdajů tvoří náklady za dopravu.

Praha patří podle studie mezi města, o která zájem rok od roku neustále roste. „Počty návštěvníků, kteří se v daném městě zdrželi alespoň jednu noc, v roce 2016 vzrostly. Odhady pro rok 2017 zůstávají optimistické, s výjimkou New Yorku. Největší nárůst počtu návštěvníků se očekává v případě Tokia,“ řekl Carlos Menendez, prezident společnosti Mastercard pro partnerství s firmami.

K atraktivitě Praha přispívá i její vstup do zážitkového a věrnostního programu Priceless Cities, který se uskutečnil před několika dny. Praha se dostala do vybrané společnosti programu jako první město ze střední a východní Evropy. Zážitkový mix exkluzivní nabídky Priceless Prague  zahrnuje především oblasti kultury, historie, gastronomie, módy, zábavy nebo sportu.

Mastercard Global Destination Cities Index – počet přenocujících mezinárodních návštěvníků:

  1. Bangkok – 19,41 mil.
  2. Londýn – 19,06 mil.
  3. Paříž – 15,45 mil.
  4. Dubaj – 14,87 mil.
  5. Singapur – 13,11 mil.
  6. New York – 12,7 mil.
  7. Soul – 12,39 mil.
  8. Kuala Lumpur – 11,28 mil.
  9. Tokio – 11,15 mil.
  10. Istanbul – 9,16 mil. (dále mj. 20. Praha – 6,11 mil.

Mastercard Global Destination Cities Index zahrnuje 132 měst a řadí je podle celkových počtů přespávajících zahraničních návštěvníků a jejich útrat. K odvozování počtů přespávajících zahraničních návštěvníků a výše jejich výdajů se používají veřejně dostupná data.

Témata: Praha | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky