Analytici: Česká ekonomika je na hraně recese

Česká ekonomika je závislá na zahraniční poptávce, ve 4. čtvrtletí se může dostat do recese. Shodli se na tom analytici oslovení agenturou Mediafax v reakci na páteční data o HDP, podle nichž ekonomika ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, mezikvartálně dokonce o 0,1 procenta klesla.

reklama

„Ekonomiku držel u hladiny pouze zahraniční obchod, zatímco domácí poptávka je už v útlumu. Spoří domácnosti, ještě více šetří vláda a začínají klesat i investice,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Zpřesněné výsledky české ekonomiky rozhodně nejsou pozitivní. Potvrzují, jak je naše ekonomika závislá na vývoji zahraniční poptávky, zatímco domácí poptávka mizí. Ještě jeden pokles HDP v řadě a budeme moci mluvit o recesi,“ doplnil.

„Zahraniční obchod je tradičně tahounem domácího hospodářství. I když poslední čísla z Německa o průmyslové výrobě a podnikových objednávkách jsou slušné, zpomalení nás beze sporu čeká. Jde o to, jak moc bude hluboké a dlouhé,“ okomentoval data Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

Na zpomalení ekonomiky budou mít podle Volfa podíl i další úspory vlády a celého státního sektoru. „Na horší časy se připravuje také privátní sektor. Listopadová nezaměstnanost už se zvedá a v dalších měsících nebude překvapení, když se firmy budou zbavovat dalších svých zaměstnanců, ať už v souvislosti s nižšími zakázkami, nebo ve snaze o vyšší efektivitu,“ dodal.

„Český statistický úřad revidoval své předchozí odhady dolů, a podle těchto nových údajů česká ekonomika ve třetím kvartále už zpomalovala. Naznačuje to, že českou ekonomiku bude srážet případná recese v Evropě,“ okomentoval údaje o HDP Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky. „Domácí poptávka zůstává nadále slabá a v příštím roce česká ekonomika s velkou pravděpodobností spíš poklesne,“ uzavřel.

Hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného odhadu meziročně o 1,2 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 procenta klesl.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky