Nečas: Půjčit 89 miliard eurozóně? Možná budeme muset

Česko se zdráhá přispět k záchraně eurozóny přes půjčky pro Mezinárodní měnový fond (MMF). Uvedla to ve čtvrtek Česká televize s odvoláním na vyjádření premiéra Petra Nečase.

reklama

V případě České republiky by přitom mohlo jít až o 3,5 miliardy eur (zhruba 89 miliard Kč). Nečas ale přesto podle ČT možné zapojení Česka do této pomoci zcela nevyloučil.
 
"Stabilizace eurozóny je životním zájmem České republiky. Změny smluv, které povedou k vyšší stabilitě eurozóny, nemáme důvod blokovat," uvedl podle zpravodajského serveru iHNed.cz Nečas.
 
V zájmu České republiky podle Nečase je, aby pokud možno bylo rozhodování drženo ve formátu všech 27 členských zemí EU, nejen eurozóny.
 
"Jinak by rostla tendence, aby eurozóna předjednávala i věci netýkající se eurozóny, ale i celé sedmadvacítky. Typu vnitřního trhu. To by nebylo správné. Navíc by vznikl problém, že by eurozóna používala orgány celé EU, jako je Evropská komise, ke svým procedurám," řekl dále podle iHNed.cz Nečas.
 
Lídři Evropské unie ve čtvrtek a v pátek jednají na summitu EU v Bruselu o návrzích na řešení dluhové krize eurozóny. Německo a Francie chtějí prosadit změnu smlouvy o Evropské unii, která by zajistila přísnější rozpočtová pravidla.
 
Podle vysoce postaveného zdroje agentury Reuters by se lídři eurozóny mohli dohodnout i na tom, že MMF půjčí 150 miliard eur. Dalších 50 miliard eur by mohlo přijít od nečlenských zemí eurozóny, které ale jsou členy EU.

Evropští lídři se údajně podle zdroje agentury Reuters dohodnou i na urychlení zavedení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Eurozóna chce údajně funkci ESM zprovoznit už příští rok, původně se přitom plánovalo, že to bude v polovině roku 2013.

Témata: EU | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky