Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy tankují stále častěji za plošné ceny. Jsou dostupné i malým firmám a podnikatelům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obliba plošných cen pohonných hmot neustále roste. Jejich výhoda spočívá v tom, že lze tankovat bez ohledu na lokalitu kdekoliv v rámci Česka za jednotnou cenu, která je dlouhodobě pod průměrem ČR. Přitom není účtován žádný dodatečný servisní poplatek, jako je tomu u karet dominantních poskytovatelů. Firmy sdružené v nákupní alianci Axigon natankovaly ke konci prázdnin již o 2 miliony litrů více pohonných hmot než za celý loňský rok.

Některé tankovací karty umožňují nakupovat pohonné hmoty za stejnou cenu v rámci celé České republiky bez ohledu na aktuální ceník na totemu čerpací stanice. Tato týdně vyhlašovaná plošná cena je dlouhodobě pod průměrem celé České republiky, a proto firmy a podnikatelé nemusejí řešit výrazné rozdíly v cenách pohonných hmot mezi kraji nebo u dálnic a frekventovaných dopravních tahů. Nákup pohonných hmot v režimu plošné ceny byl dříve dostupný pouze firmám s velkým objemem výtoče. „Protože sdružujeme 10 000 firem, stává se z nás jeden z největších odběratelů pohonných hmot v Česku, díky čemuž dosáhnou naším prostřednictvím na tankovací karty s plošnou cenou i malé firmy bez ohledu na to, kolik tankují,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací karty euroShell a EuroOil.

Oproti trvalé slevě z ceny na konkrétní čerpací stanici má plošná cena zásadní výhodu. Platí univerzálně v rámci celé sítě bez ohledu na lokalitu. „Například sleva 1 Kč/l z ceny uvedené na totemu čerpací stanice se zdá na první pohled lákavá. Na D1 však aktuálně natankujete litr nafty běžně za 33,90 Kč, což je asi o 5 Kč více, než je v ČR průměr. I po slevě si tak stále výrazně připlatíte. Plošná cena nafty v síti Shell přitom v tomto týdnu činí 28,29 Kč/l, takže lze na litru nafty ušetřit až 5,60 Kč,“ upozorňuje Damir Duraković s tím, že u tankovacích karet dominantních karetních společností musí firma či podnikatel navíc počítat se servisními poplatky, což může každý litr paliva paradoxně prodražit až o 2 koruny. Mnohé firmy a podnikatelé si výhody plošné ceny již uvědomují a využívají tankovací karty ve stále větší míře. Potvrzují to i statistiky. „Měsíční výtoč firem sdružených v naší nákupní alianci v srpnu vzrostla o 404 000 litrů, což představuje 15% růst. Za prvních 8 měsíců letošního roku odebraly firmy prostřednictvím Axigonu o 2 miliony litrů více než za celý loňský rok, a to v naprosté většině nákupem v režimu plošné ceny,“ uzavírá Damir Duraković.

Témata:  pohonné hmoty auta Čerpací stanice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.