Firmy tankují stále častěji za plošné ceny. Jsou dostupné i malým firmám a podnikatelům

Obliba plošných cen pohonných hmot neustále roste. Jejich výhoda spočívá v tom, že lze tankovat bez ohledu na lokalitu kdekoliv v rámci Česka za jednotnou cenu, která je dlouhodobě pod průměrem ČR. Přitom není účtován žádný dodatečný servisní poplatek, jako je tomu u karet dominantních poskytovatelů. Firmy sdružené v nákupní alianci Axigon natankovaly ke konci prázdnin již o 2 miliony litrů více pohonných hmot než za celý loňský rok.

Ilustrační fotografie
reklama

Některé tankovací karty umožňují nakupovat pohonné hmoty za stejnou cenu v rámci celé České republiky bez ohledu na aktuální ceník na totemu čerpací stanice. Tato týdně vyhlašovaná plošná cena je dlouhodobě pod průměrem celé České republiky, a proto firmy a podnikatelé nemusejí řešit výrazné rozdíly v cenách pohonných hmot mezi kraji nebo u dálnic a frekventovaných dopravních tahů. Nákup pohonných hmot v režimu plošné ceny byl dříve dostupný pouze firmám s velkým objemem výtoče. „Protože sdružujeme 10 000 firem, stává se z nás jeden z největších odběratelů pohonných hmot v Česku, díky čemuž dosáhnou naším prostřednictvím na tankovací karty s plošnou cenou i malé firmy bez ohledu na to, kolik tankují,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací karty euroShell a EuroOil.

Oproti trvalé slevě z ceny na konkrétní čerpací stanici má plošná cena zásadní výhodu. Platí univerzálně v rámci celé sítě bez ohledu na lokalitu. „Například sleva 1 Kč/l z ceny uvedené na totemu čerpací stanice se zdá na první pohled lákavá. Na D1 však aktuálně natankujete litr nafty běžně za 33,90 Kč, což je asi o 5 Kč více, než je v ČR průměr. I po slevě si tak stále výrazně připlatíte. Plošná cena nafty v síti Shell přitom v tomto týdnu činí 28,29 Kč/l, takže lze na litru nafty ušetřit až 5,60 Kč,“ upozorňuje Damir Duraković s tím, že u tankovacích karet dominantních karetních společností musí firma či podnikatel navíc počítat se servisními poplatky, což může každý litr paliva paradoxně prodražit až o 2 koruny. Mnohé firmy a podnikatelé si výhody plošné ceny již uvědomují a využívají tankovací karty ve stále větší míře. Potvrzují to i statistiky. „Měsíční výtoč firem sdružených v naší nákupní alianci v srpnu vzrostla o 404 000 litrů, což představuje 15% růst. Za prvních 8 měsíců letošního roku odebraly firmy prostřednictvím Axigonu o 2 miliony litrů více než za celý loňský rok, a to v naprosté většině nákupem v režimu plošné ceny,“ uzavírá Damir Duraković.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky