Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU může rozhodnout o ekonomice v roce 2012!

Japonský ministr financí Džun Azumi v pátek řekl, že probíhající summit Evropské unie zaměřený na řešení dluhové krize eurozóny může pro světové finančnictví představovat bod zlomu. Informuje o tom agentura AFP.

"Chceme, aby přinesli výsledky, jež uvolní trhy a odlehčí světu. Je to velmi důležité jednání, které by mohlo rozhodnout o směru světové ekonomiky v roce 2012," řekl Azumi, kterého cituje webový portál japonského deníku Nikkei. Lídři zemí EU se na summit v Bruselu sjeli ve čtvrtek, aby našli řešení dluhové krize. Po několikahodinovém jednání se dohodli na zpřísnění fiskální disciplíny ohledně rozpočtových pravidel eurozóny. Týká se to mimo jiného i zavedení automatických sankcí za nedodržování rozpočtových pravidel. Summit pokračuje v pátek. Jednat by se mělo ještě o otázce záchranných fondů eurozóny EFSF a ESM a o tom, zda by měl ESM mít bankovní licenci. Otázkou také zůstává, jakou formou se nová pravidla zavedou – zda menšími dodatky ke smlouvě o EU, nebo její zásadní změnou.

Témata:  ekonomika EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy