IT pracovníci jsou nedostatkovým zbožím. Na co takového IT odborníka nalákat?

IT pracovníci jsou v současnosti jedním z nejvíce nedostatkových zboží na trhu práce. Sehnat člověka, který tomuto oboru opravdu rozumí, není nic jednoduchého a v závislosti na tom se pochopitelně pohybují platy v tomto odvětví. Ty podle výzkumu společnosti Hays vzrostly v minulém roce vzrostly až o 5 %. Do budoucna se také podle odborníků očekává další nárůst poptávky po IT zaměstnancích.

Ilustrační fotografie
reklama

Zejména po skončení krize platy IT odborníků rostou poměrně rychlým tempem. Za těchto posledních pár let se platy zvýšily o 30 až 50 %, ale můžeme se setkat i s výjimkami, kterým se plat zvýšil ještě více. „Předpokládám, že v dalších letech bude zvyšování pokračovat, ale již nebude tak rychlé a firmy se více zaměří na ostatní motivační faktory a benefity,“ říká Jan Silber, zakladatel projektu Jobstack.it

Platy se samozřejmě liší na různých pozicích napříč IT spektrem. Nejvíce si pochopitelně vydělají lidé na vysokých liniových pozicích, jako jsou ředitelné a manažeři jak v oblastech vývoje, tak projektového managementu či administrace, jejichž hrubé mzdy se mohou pohybovat okolo 100 tisíc měsíčně a více. Situace je odlišná také regionálně.

Špatně na tom nejsou ani projektoví manažeři a velmi se jim blíží seniorní pozice v oblasti vývoje jako jsou weboví architekti nebo vývojáři NET., C ++ nebo Java. Java vývojář si po třech letech praxe může vydělat až 80 tisíc hrubého měsíčně, po pěti letech praxe si ještě může přilepšit i o 20 tisíc. „Poslední dobou jsou velmi žádaní, a tedy i dobře placení scrum masteři a dobře hodnocení jsou i konzultanti specializovaní na určité technologie, například SAP,“ dodává Jan Silber, zakladatel projektu Jobstack.it. O něco méně, i když stále velmi dobře, si pak vydělávají pracovníci technické podpory nebo projektoví koordinátoři.

Nejhůře ze západu, nejlépe z východu

Co se týče srovnání platů s jinými zeměmi, je trend podobný jako všude jinde. „Dalo by se říci, že jsme na tom nejhůře ze západních zemí a nejlépe z těch východních,“ vysvětluje Silber. Je to i důvod, proč od nás hodně lidí odchází pracovat na západ, především do Rakouska, Německa a Anglie. Směrem na západ se platy v IT pohybují o 30 až 50 % výše než u nás a dostaneme-li se až k USA, zaznamenáme ještě o několik desítek procent více oproti západní Evropě.

„Z pohledu odměňování je IT na prvních místech mezi všemi obory. Samozřejmě v každém oboru se najdou špičky, které jsou na tom platově lépe, ale v průměru je na tom IT nejlépe. Protože už se dnes téměř nenajde obor, který by se bez IT obešel, očekáváme stále se zvyšující poptávku,“ dodává Silber.

A na co takového IT odborníka nalákat? Podle výzkumu společnosti Hays jsou nejoblíbenějšími benefity v tomto oboru hlavně možnost home office nebo flexibilní pracovní doba.

Práce je dost i pro ty méně zkušené

Práce v IT je zkrátka velmi dobře placená, na druhou stranu však nejde o procházku růžovou zahradou. IT specialisté často pracují velmi tvrdě, je zde potřeba zejména analytické myšlení a systematičnost. Zaměstnavatelé těchto specialistů v poslední době kladou důraz také na schopnost týmové práce. V zásadě můžeme rozlišit dva typy zaměstnavatelů. „Ten první preferuje zkušené lidi, tedy především seniorní odborníky s bohatou praxí. Druhý typ přijímá i zaměstnance, kteří velkou praxi nemají, a zaměřuje se spíše na chuť do práce a motivaci se učit. Oba přístupy mají svá pro a proti,“ říká Silber.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky