Zlato dosáhlo rekordní ceny. Může dál růst

Cena zlata se v pátek ocitla na ročnímu maximu. Od začátku roku se zvýšila o 208 dolarů, tedy o více než 15 procent, na dnešních 1348 dolarů za unci. Meziročně k dnešnímu dni zlato vzrostlo o 16 procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Zlato je vzestupu od loňského prosince, kdy se prodávalo za 1120 dolarů za unci. Momentálně je růst kombinací napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy, nejistotou na americké politické scéně a slabým dolarem.

„Pokud by tyto extrémní politické okolnosti pokračovaly, mohla by se cena vyšplhat na 1400, v příštím roce i na 1500 dolarů za unci. Proto bych ještě nedoporučoval prodávat, ale spíše nakupovat. Cena zlata se poslední dva roky drží přes 30 tisíc korun za unci. Dnešní rekord zlata také ovlivnilo řádění hurikánu Harvey. Cenu posouvá nahoru dlouhodobě také znehodnocování papírových měn ze strany centrálních bank,“ řekl obchodní ředitel společnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba.

Cenu zlata v poslední době nejvíce ovlivňoval kurz dolaru, referendum o odchodu Britů z EU nebo volba amerického prezidenta. Mnozí investoři nevěří finančním trhům a hledají alternativy. Ukázalo se to i poté, co Velká Británie v referendu rozhodla o vystoupení z Evropské unie, což mělo na finanční trhy značný dopad. Zájem investorů o zlato i stříbro okamžitě vzrostl a začaly stoupat i ceny investičních kovů.

„Vzhledem k tomu, že cena zlata je určena v amerických dolarech, je citlivá na americké úrokové sazby. Ty nerostou takovým tempem, jak se očekávalo, což oslabuje dolar a podporuje zlato. Růst zlata také stále ovlivňují vysoké ceny akcií a dluhopisů, nyní vnímané jako rizikovější. Pokud však dolar výrazněji posílí a sazby v USA půjdou nahoru, cena zlata může opět klesnout,“ říká analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Analytici se v dlouhodobých předpovědích shodují na tom, že dlouhodobě poroste stříbro. Pavel Ryba považuje dnes stříbro za jednu z nejslibnějších investic, protože tento drahý kov je extrémně podhodnocený.

„Poptávku po stříbře dále potáhne spotřeba v průmyslu. Stříbro je právě v průmyslu druhou nejpoužívanější komoditou vůbec. Od roku 2001 jeho cena na světových trzích strmě roste. V roce 2001 stálo stříbro pouhé čtyři dolary za unci, dnešní cena se pohybuje okolo 16 dolarů za unci. Za pouhých 13 let stříbro, měřeno dolarem, navýšilo hodnotu přibližně pětkrát,“ říká Ryba.

Témata: zlato | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky