Zaměřit podnikání na seniory se vyplatí

Pokud máte úctu k starším lidem, baví vás pomáhat, ale zároveň si chcete i vydělat, můžete zaměřit svůj byznys na seniory. Populace stárne a seniorů stále přibývá. Podle České správy sociálního zabezpečení v Česku v současné době žije 2,4 milionu důchodců. Ohledně seniorů v české společnosti panuje mnoho stereotypů. Podle agentury STEM/MARK generace lidí nad 55 let disponuje kupní silou, která je neopodstatněně podceňována.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle agentury je v Česku 150 000 lidí starších 55 let, kteří si mohou dovolit jednorázově utratit 1 milion korun. Částku kolem 100 000 korun si může dovolit utratit 390 000 starších občanů a alespoň 20 000 může na cokoliv bez problémů vynaložit 460 000 starších Čechů. Pokud někdo hledá podnikatelský záměr, možná nyní zbystřil svoji pozornost a začal přemýšlet.

Nabízet kvalitní služby zaměřené na seniory bude stále lukrativnější byznys. Potvrzují to poradenské agentury i dramaticky vzrůstající počet seniorů. Práce se staršími lidmi má ale pochopitelně i svá úskalí. Musíte mít trpělivost, radost z pomoci druhým, nesmíte za svou snahou vidět jen peníze a častý kontakt se seniory by vám neměl dělat problémy. A za co budou starší lidé stále častěji utrácet? Rozhodně za kvalitní domovy pro seniory, zdravotní péči, asistenční služby, volnočasové a pohybové aktivity i speciálně koncipované výlety v rámci republiky i mimo ni.

S ubýváním vícegeneračních rodin a změnou životního stylu, kdy se mladí lidé stěhují do větších měst, bude poptávka po službách pro seniory výrazně stoupat. Že nemáte praxi, ani adekvátně zaměřené vzdělání? Nevadí. Ne všechny potřeby seniorů to vyžadují. Dokládají to například oblíbené kurzy počítačové gramotnosti a využívání internetu. A o čem že senioři sní? Podle agentury STEM/MARK 75 % z nich o exotické dovolené, o novém autu a romantickém vztahu.

„Stále více seniorů se snaží být aktivních, protože pasivita neprospívá tělesné, ani duševní kondici. Senioři jsou lidé, kteří chtějí žít spokojený a naplněný život, stejně tak jako mladí lidé. Velká část z nich má úspory, z kterých je připravena financovat služby a zboží, o které má zájem. Senioři nejsou jen aktivní spotřebitelé, ale také se snaží přivydělávat tím, co dobře ovládají, v čem za svůj život získali bohaté zkušenosti. Na našem portálu Robeeto například učí cizí jazyky, doučují studenty, pomáhají s účetnictvím nebo hlídají děti a domácí mazlíčky,“ uvádí Stanislav Koukal, výkonný ředitel portálu Robeeto.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky