Firmy hledají kde mohou. Vysoká poptávka je i po absolventech

Pracovních pozic pro absolventy v loňském roce výrazně přibylo. Největší poptávka po juniorních uchazečích je aktuálně v administrativě, v právu a v oblasti HR. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Hays Czech Republic. Vysoká poptávka po absolventech navíc vede k výraznému růstu jejich ohodnocení.

Práce v kanceláři
reklama

Podle aktuální studie Platový průzkum 2017, který zpracovala společnosti Hays Czech Republic, roste v tuzemsku zájem firem o absolventy. Tento trend je nejvíce viditelný v administrativě, v oblasti práva a HR (lidských zdrojů). Z průzkumu vyplývá, že v roce 2016 firmy obsazovaly v oblasti práva a HR zhruba o 15 % více pozic, v oblasti administrativy se poptávka po absolventech navýšila dokonce o 20 %.

„Firmám napříč různými obory se v současnosti ekonomicky daří, proto roste i jejich potřeba rozšiřovat pracovní týmy. Role a pozice, které zahrnovaly řadu dílčích aktivit, se dnes přerozdělují, aby byly týmy schopny zvýšený tlak ustát. Právě proto vznikají nová pracovní místa,“ vysvětlila personalistka Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz, která se specializuje na nábor technicky zaměřených pracovníků. U zkušenějších zaměstnanců proto podle ní firmy mění míru zodpovědností, snaží se je motivovat a udržet si.

Díky vysoké poptávce rostou mzdy absolventů

Vysoká poptávka po juniorních uchazečích vedla podle průzkumu i k výraznému růstu jejich ohodnocení. Mzdy junior právníků, HR administrátorů i například recepčních se tak zvýšily zhruba o 10 %, výjimečný však není ani nárůst nástupního platu až o čtvrtinu v porovnání s předešlými lety. „Mladí lidé jsou s aktuální situací obeznámeni ze strany médií, inzertních pracovních portálů či pracovních veletrhů. Dobře vědí, že situace na trhu práce je pro ně příznivá, a proto rostou i jejich finanční požadavky,“ přiblížila Gabriela Kodenková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky