Rozpad eurozóny by vedl k poklesu tuzemského HDP o více než 4,5 %

Rozpad celé eurozóny by měl drastické dopady na ČR, vyplývá to ze studie institutu IDEA. Institut o tom informoval v úterý.

reklama

"Prudký pokles HDP a s ním spojený nárůst nezaměstnanost by mimo jiné znamenal i výrazné snížení životní úrovně a zhoršení fiskální stability ČR," uvedl spoluautor studie Vilém Semerák.

Rozpad eurozóny by podle studie způsobil pokles tuzemské ekonomiky o více než 4,5 procenta. Míra nezaměstnanosti by vzrostla na 11 procent. Propad ekonomiky o pět a více procent by podle Semeráka zvýšil deficit veřejných financí nad 200 miliard korun. Pro rok 2012 má přitom ministerstvo financí podle studie naplánován schodek 128 miliard korun.

Studie také analyzovala alternativní scénáře vývoje eurozóny v blízké budoucnosti. Ačkoliv se pro mnoho evropských politiků v poslední době stala možným spasitelem Čína, analýza ukazuje, že se jedná spíš o zbožné přání. "EU není z geopolitického pohledu pro Čínu příliš zajímavá, usiluje spíše o spolupráci s jednotlivými zeměmi, a proto jsou masivní investice do celoevropských obligací nepravděpodobné," vysvětlil Semerák. Evropští politici by si tak podle něj měli uvědomit, že žádná snadná a levná záchrana není na cestě a že je nutné EU a EMU podstatně zreformovat.

Tématem studie byly i širší otázky vlivu měnové integrace na českou ekonomiku. Podle závěrů analýzy by přijetí fungující společné měny mělo pro ČR pozitivní dopady ve formě vyššího růstu. "ČR by samozřejmě o přijetí eura měla uvažovat, pouze pokud eurozóny dokáže zreformovat své fungování a instituce. Naše analýza ale ukazuje, že pozitivní dopady by mělo i členství v užší eurozóně, která by zahrnovala Německo," doplnil spoluautor studie Jan Švejnar.

Autoři studie se tak domnívají, že by Evropa měla pokud možno předejít rozpadu eurozóny a ČR by si měla v maximální možné míře nechat otevřenou cestu ke členství v měnové unii. "V zájmu České republiky je tak podporovat přežití eurozóny, mimo jiné podporou přijatelného řešení současné krize," řekl Jan Švejnar.

Témata: ekonomika | EU | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky