Za chyby úředníků jsme zaplatili 400 milionů!

Čtyři sta milionů korun za čtyři roky - to je bilance chyb napáchaných v resortu spravedlnosti, které odhalila kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Tolik korun zaplatil stát za to, že soudci, notáři, exekutoři či resortní úředníci způsobili někomu škodu a stát ji musel nahradit, píše deník Právo.

660
reklama

Zjištění NKÚ má Právo k dispozici. Podle něj se situace v poslední době dokonce ještě zhoršila. Kontroloři zaznamenali meziroční skok z 88 milionů odškodnění zaplaceného v roce 2009 na loňských 133 milionů.
 
Jenže ze stamilionů, které stát za tyto chyby zaplatil, viděl zpátky jen nepatrný zlomek.
 
"V kontrolovaném období (2007 až 2010) uhradilo ministerstvo spravedlnosti 4502 případů odškodnění. Pouze v 17 případech v celkové částce 7 999 598 korun byl uplatněn nárok na náhradu škody proti odpovědným osobám (regresní úhrady). Uplatněné regresní úhrady tak tvoří pouze 0,37 procenta z celkového počtu případů," odhalili kontroloři při prověrce.
 
Jak navíc zjistili během půlroční práce, kdy se zaměřili na 128 případů, v nichž se vyplatilo 57 milionů korun odškodnění, do letošního května viníci plně zaplatili jen v osmi případech, tedy se státu vrátilo jen 5,4 milionu korun.
 
Proč se nedaří vymoci plně náhrady? Často nikdo po vinících ani peníze nechce. Svou roli v přístupu k vymáhání zaplacených pokut po skutečných vinících může hrát i to, že peníze na náhrady nemusí ministerstvo hledat ve svém rozpočtu, ale má na ně rovnou připravenou každý rok určitou sumu v tzv. všeobecné pokladní správě. Odtud si je vždy vyžádá a ministerstvo financí mu je poukáže.
 
Z toho je zřejmé, že stát s drahými chybami svých úředníků, a v tomto případě i soudců, notářů či exekutorů dopředu počítá. V uplynulých letech na ně vždy dokonce měl připraveno více, než nakonec bylo využito. Jen loni byl převis téměř třiceti miliónů korun.
 
"U soudů je nejčastěji důvodem odškodnění dlouhá doba řízení. A to není vždy chyba soudu," uvedl prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník, který je předsedou soudu ve Žďáru nad Sázavou. "Odpovědnost je předně na státu, který má zajistit rychlý výkon spravedlnosti. Na našem soudu máme meziroční nárůst sporné agendy oproti loňsku o 38 procent a nepřibyla nám ani noha. Je věcí státu, kolik lidí a peněz dá do justice," řekl Právu.
 
Kárných žalob, které by vedly až ke ztrátě taláru, nebylo v předchozích letech mnoho.

Témata: úředníci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky