Rodinným firmám se v Česku daří, investují do svého rozvoje

Rodinné firmy jsou ohledně budoucnosti optimistické a stále více investují do rozvoje svého podnikání. Téměř třetina (28 %) z nich si plánuje v následujícím roce vzít úvěr, nejčastěji investiční (58 %). Mezi firmami s ročním obratem 10-99,9 milionů korun je to dokonce 68 %. Přitom u 62 % firem, jež si úvěr v minulosti vzaly, došlo k navýšení obratu či zisku o 15 %.

Ilustrační fotografie
reklama

Vychází to z průzkumu, který při příležitosti zahájení dalšího ročníku soutěže Equa bank Rodinná firma roku vyhotovila agentura IPSOS. Rodinné firmy se do soutěže mohou přihlásit až do 10. září na stránkách www.rodinafirmaroku.cz.

Kromě investičních úvěrů se rodinné firmy zajímají i o provozní půjčky, v loňském roce si takovou vzalo 34 % rodinných firem. Kontokorent si sjednalo 29 % z nich a finanční leasing jen o jedno procento méně. U rodinných firem si přitom získávají na oblibě nové banky. Ty malým a středním firmám nabízejí osobnější a vstřícnější přístup. V loňském roce mělo tento pocit 41 % oslovených rodinných firem.

Polovina rodinných firem (52 %), které si v loňském roce vzaly úvěr, narazilo během tohoto procesu na nějaké překážky. Nejčastěji šlo o příliš vysoké požadavky na zajištění (32 %), přísné podmínky pro schválení (29 %), velkou administrativní zátěž (28 %) a časovou náročnost (21 %).

„Naší filosofií je u podnikatelských úvěrů naopak zjednodušení dokládání dokumentů, abychom snížili časovou prodlevu firmy mezi zažádáním a poskytnutím úvěru. Investiční úvěr je přitom možné splácet až 30 let a není limitovaný výší, ta se odvíjí od objemu investice. Vždy se přizpůsobujeme konkrétním požadavkům firmy. Podle letošního výzkumu je totiž nesrozumitelnost úvěru problémem pro 8 % rodinných firem,“ říká Luboš Janoušek, ředitel rozvoje obchodu firemního bankovnictví Equa bank, která je generálním partnerem soutěže Equa bank Rodinná firma roku.

Každá 7 rodinná firma považuje fakt, že se jedná o rodinný podnik, za svojí konkurenční výhodu. Budí to podle nich větší důvěru u dodavatelů a nemají problém s motivací zaměstnanců, kteří jsou členy rodiny. Letos je o tom přesvědčeno o 3 % více rodinných firem.  Letos se ale firmy více než loni potýkají se získáváním kvalitních zaměstnanců, kteří nejsou příbuzní. Jako problém to letos pociťuje 57 % oslovených, loni to bylo o 5 % méně.

To potvrzuje i předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček: „Stále častěji se brzdou dalšího rozvoje firem stává nedostatek pracovníků, a to na všech úrovních. Pro firmy je to dost frustrující, neboť fakt, že zákazníci mají zájem, výrobní kapacity jsou dostatečné a my nejsme schopni v řádném čase vyrobit a dodat díky nedostatku lidí, je pro každého podnikatele zlým snem. Nejde přitom jen o ztrátu zejména zahraničních trhů, protože žádného odběratele problém nedostatku zaměstnanců nezajímá, ale i o to, že si firmy nevytvoří v době růstu dostatečnou finanční rezervu pro horší časy.“

Soutěž Equa bank Rodinná firma roku oceňuje přihlášené subjekty podle ekonomických i neekonomických kritérií, jako je například zapojení do společensky prospěšných aktivit. „Rodinné firmy vnímáme jako významné pilíře naší ekonomiky, proto je naším cílem je podpořit a motivovat k dalšímu rozvoji. Zároveň na ně chceme upozornit veřejnost,“ říká Luboš Janoušek. Vítěze soutěže Equa bank Rodinná firma roku vybírá odborná porota, od roku 2014 se uděluje také Cena veřejnosti. Letos poprvé se hlavní cena udělí ve dvou kategoriích, soutěžící budou rozdělení na malé a střední firmy.

Rodinné firmy se do soutěže mohou přihlásit do 10. září na webových stránkách www.rodinafirmaroku.cz. Soutěž pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Generálním partnerem je Equa bank, partnery společnosti Deloitte Advisory, LeasePlan GO a Amway.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky