Pracujete na černo? Hrozí vám pokuta až 100 tisíc!

Na citelně tvrdší finanční postihy se budou muset od ledna příštího roku připravit lidé, kteří pracují na černo. Výraznějších sankcí se dočkají i firmy, které nelegální práci umožňují. Zároveň se zněkolikanásobí počet kontrolorů, kteří budou na zaměstnavatele dohlížet. Na připravované změny, které jsou součástí novely zákona o zaměstnanosti, upozorňuje Mgr. Petr Husák, ředitel strategie finančně poradenské společnosti DataLife. Současně se zamýšlí nad negativními důsledky, které má černá mzda na výši penze.

660
reklama

Stotisícová pokuta pro nelegální pracovníky

Zatímco nyní může dostat nelegální pracovník pokutu ve výši 10 tisíc korun, od ledna příštího roku se maximální finanční postih zvýší na 100 tisíc korun. Není to však jediné riziko, kterému se lidé vystavují. Nelegálně odpracované roky budou „zaměstnancům“ chybět během přiznávání starobního a invalidního důchodu.


Černá mzda znamená nižší důchod

„Deset let práce na černo může znamenat nižší důchod v řádech tisíců korun. Výše penze totiž není závislá jen na době pojištění, ale i na dosažených příjmech, což si mnozí lidé vůbec neuvědomují. Dobře na tom nebudou ani zaměstnanci, kteří dlouhodobě pracují pouze za minimální mzdu a zbytek si nechávají platit na ruku. Týká se to například číšníků a dalších profesí, kde figuruje černá složka mzdy,“ říká Mgr. Petr Husák, ředitel strategie finančně poradenské společnosti DataLife. Současně upozorňuje na další rizika, která s sebou přináší nelegální zaměstnání.


Riziková práce na černo

Lidé, kteří pracují na černo, nedostanou v případě nemoci nebo úrazu žádnou nemocenskou. Po dobu trvání své pracovní neschopnosti zůstanou bez jakéhokoliv příjmu a mohou se celkem snadno dostat do dluhové pasti. Nelegální pracovníci nemají v případě ztráty výdělečné činnosti nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zároveň musí počítat s tím, že ministerstvo práce a sociálních věcí od ledna příštího roku výrazně posílí kontrolu nelegálního zaměstnávání.


Čtyřnásobně vzroste počet kontrol

„Počet kontrolorů má podle údajů ministerstva vzrůst v příštím roce až čtyřnásobně. Kromě toho bude upravena definice nelegální práce tak, aby její prokazování bylo snadnější a jednoznačné. Pozor na chystané změny by si neměli dávat jen pracovníci, ale také samotné firmy, které nelegální práci umožňují. Od nového roku mohou dostat pokutu až do výše 10 milionů korun, což je ve srovnání se současnými podmínkami jednou tolik,“ uzavírá Mgr. Petr Husák, ředitel strategie finančně poradenské společnosti DataLife.

Témata: práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky