Vyplatí se vám energie ze slunce? Unikátní webová aplikace vám to spočítá

Zbrusu nová a na českém internetu unikátní webová aplikace E.ON Solar spočítá a navrhne, jak co nejlépe využít solární energii v rodinném domě. Majitelé rodinných domů si tak mohou snadno a bez nutnosti hlubších znalostí porovnat různé varianty a technologie využití solární energie včetně nákladů, ročních úspor i návratnosti investice.

Ilustrační fotografie
reklama

Majitelé rodinných domů nyní dostávají do ruky praktický nástroj pro výběr nejvhodnějšího systému pro využití solární energie. Webová aplikace E.ON Solar (eon-solar.cz) lidem po zadání adresy spočítá a navrhne nejvhodnější možnosti pro solární ohřev vody a výrobu elektřiny z fotovoltaických panelů. A to včetně ceny, ročních úspor nákladů na energie a finanční návratnosti celého systému. Aplikace E.ON Solar používá data o domě z katastru nemovitostí a z map společnosti Google, uživatel si ale může výpočet zpřesnit zadáním dalších údajů – například počtu obyvatel domu a obvyklé měsíční platby za elektřinu.

„Uživatelé si díky aplikaci E.ON Solar mohou snadno udělat představu o tom, kolik díky využití solární energie v domě ušetří, jaké budou celkové náklady na technologie a za jak dlouho se jim jejich investice vrátí,“ popisuje výhody aplikace Michaela Trávníčková ze společnosti E.ON. „Na všechny dodávané technologie je přitom možné čerpat podporu v rámci dotací Nová zelená úsporám. Díky tomu se návratnost do solárních technologií velmi zkracuje,“ doplnila Trávníčková.

Aplikace spočítá úspory a navrhne optimální parametry nejen pro systém termického či fotovoltaického ohřevu teplé vody, ale také pro malou solární elektrárnu, a to i ve variantě s akumulací vyrobené elektrické energie. V případě zájmu může uživatel ihned pomocí jednoduchého formuláře kontaktovat odborníky ze společnosti E.ON pro podrobnější kalkulaci a následnou realizaci zvolené technologické varianty. Systémy pro využití solární energie dodává E.ON na klíč, a to včetně potřebných revizí a případných povolení. Firma také za zákazníka vyřídí získání dotace v rámci programu Nová zelená úsporám.

Solární systémy jsou jednou z nejjednodušších cest k úsporám díky využívání obnovitelných zdrojů energie. Podle odborníků ze společnosti E.ON může vhodně navržený fotovoltaický systém v běžném rodinném domě ušetřit až 75 % elektrické energie. Domácnost tak znatelně ušetří náklady na energie a současně zvýší svou energetickou soběstačnost. „V současnosti nejrozšířenějším systémem instalovaným u zákazníků je malá domácí elektrárna, jejíž vyrobená elektřina je využívána pro vlastní spotřebu a nespotřebovaná energie se akumuluje do zásobníku teplé vody. Díky dobrému poměru pořizovací ceny ku dosaženým úsporám má toto řešení nejkratší ekonomickou návratnost,“ popisuje nejčastěji instalovanou solární technologii Michal Meškán ze společnosti E.ON.

Ještě větší úspory a daleko vyšší energetické nezávislosti lze pak dosáhnout s domácí fotovoltaickou elektrárnou vybavenou akumulátorem. „Podle našich propočtů aktuálně pokrýváme díky malé solární elektrárně zhruba 86 % celkové spotřeby elektrické energie v domě. A to máme hodně energeticky náročných spotřebičů včetně dvou bojlerů, mrazáku a sauny. Jsou to sice data za jaro a léto, i tak nám ale elektrárna podle odhadu poskytne asi 70 % celkové roční spotřeby elektřiny,“ popisuje výrobu elektrické energie Jaroslav Klein, majitel malé solární elektrárny o výkonu 5,5 kWp s 9kWh baterií.

Podle statistik českého energetického úřadu vyrobily malé fotovoltaické elektrárny s výkonem do 10 kW v loňském roce celkem 91 097 MWh elektrické energie. Vzhledem k jednodušší legislativě a klesající ceně technologií lze očekávat, že počet malých elektráren na střechách rodinných domů poroste. Nahrává tomu i možnost čerpání dotací v rámci programu Nová zelená úsporám, které budou od září ještě rozšířeny o možnost podpory solárních elektráren s vyšším výkonem. Dotace navíc bude možné získat na modernizace a zvýšení efektivity stávajících domácích fotovoltaických zdrojů – například na doplnění elektrárny o baterie. Aplikace E.ON Solar je praktickou pomůckou pro každého zájemce o využívání energie ze slunce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky