V Česku přibývá v průměru 20 franšíz ročně. Jejich obliba stoupá

Obliba franšízových sítí rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2011 jich na českém trhu působilo 168, o čtyři roky později jejich počet překročil 250. Začínající franšízanty na provozu pobočky již stabilní značky láká především podpora silného partnera v čele s předáním know-how, nevýhodou naopak může být neexistence absolutní volnosti v podnikání.

Ilustrační fotografie
reklama

Počet franšízových konceptů v České republice postupně stoupá, podle posledních statistik jich na našem území přibývá okolo 20 ročně. Za rostoucí oblibou tohoto druhu podnikání může být i jeho dlouhá životnost. Podle časopisu Franchise World Magazine totiž první dva roky svého fungování přežije 95 % franšízových poboček. Naproti tomu u samostatných firem se dá hovořit pouze o 60 %. Ještě markantnější rozdíl pak lze sledovat v dlouhodobějším hledisku. Zatímco po pěti letech funguje podle magazínu 92 % franšízových podniků, u samostatných firem je to pouhých 23 %. V horizontu deseti let je pak rozdíl ještě větší, což potvrzují i data České asociace franchisingu, podle kterých je franšízové podnikání z dlouhodobého hlediska až 6x úspěšnější než samostatný byznys. Příčiny těchto výsledků lze hledat především v existenci silného partnera, který při nastartování franšízové pobočky jejímu provozovateli – tzv. franšízantovi – pomáhá, když mu předá své kompletní know-how.

Hlavním pilířem této spolupráce je smlouva doplněná o podrobný manuál. Ten obsahuje veškeré instrukce pro vzhled pobočky, výběr a chování zaměstnanců či doporučení z hlediska obchodní politiky. „Franšízant díky tomu přesně ví, jaké má činit kroky, aby jeho podnikání fungovalo hned od začátku. Problémy spojené s postupným objevováním nepříjemných zákrut nově spuštěného byznysu, ať už z hlediska legislativy, prezentace značky či konkurence, tímto odpadají,“ uvedl projektový manažer České asociace franchisingu Jiří Krajča. Podnikatel tak má v tomto případě jasně vytyčenou cestu, kam pobočku směřovat. Na rozdíl od samostatného podnikání ovšem nemůže oplývat tak velkým množstvím volnosti, neboť je ve spoustě aspektů vázán na svého partnera. Tento závazek je však vykoupen mnohem jistější návratností vložených finančních prostředků. Studie, kterou Česká asociace franchisingu provedla na tuzemském trhu, uvádí, že vstupní investice se u franšízových poboček vrátí do čtyř let ve více než 80 % případů. Důkazem fungujícího franšízového systému je také největší specializovaný hypoteční makléř na českém trhu, společnost Gepard Finance. V současnosti pod ní existuje 100 obchodních míst. „Naši franšízanti mají výraznou podporu silného hráče na trhu, vystupují však jako samostatné subjekty. Ve výsledku se tak nemusí o zaslouženou odměnu z produkce s nikým dělit, jako je tomu v mnoha poradenských službách,“ řekl místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance Jiří Pathy.

Na českém franšízovém trhu podle posledních dat působí z 65 % české značky. Jednou z nich je i sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek CBA CZ, které svoji franšízu začalo aktivně provozovat v polovině loňského roku. „Základním pilířem našeho konceptu je jednotný pokladní systém s centrálním číselníkem zboží. Neméně důležité pak jsou informace týkající se oboru podnikání, například jak vést skladové hospodářství, co všechno zařídit u vlastních zaměstnanců nebo bohatý merchandising. Poslední důležitou částí je kompletní marketing – letáky do schránek, věrnostní program pro zákazníky, reklama nebo IT služby,“ uvedl Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ, které je jedinou franchisovou širokosortimentní maloobchodní potravinovou sítí zapsanou u České asociace franchisingu.

Je to přitom právě zmíněný marketing, který hraje v prvních letech podnikání důležitou roli. Jak ukazuje studie německé společnosti F&C, franšízové pobočky díky existenci již zavedené značky utržily více než dvaapůlkrát více než klasické nezávislé podniky, neboť na rozdíl od nich nemusely příliš investovat do marketingu. I přes tuto skutečnost a získání veškerého know-how však franšízant ještě nemá vydlážděnou cestu k úspěchu. „Velmi závisí na osobě podnikatele, který se k franšízovému systému připojí. Zejména pak na jeho podnikatelských schopnostech, finanční síle a vlastní motivaci. Určitou hrozbu také může představovat nedodržení standardů franšízové sítě, které může negativně ovlivnit nejen pobočku, které se týká, ale celý franšízový koncept,“ doplnil rizika Krajča. Vzhledem k postupnému zvyšování počtu franšíz na českém trhu lze však usuzovat, že jsou takováto pochybení spíše raritou. Pokud si totiž současný růst udrží své tempo i v nejbližší budoucnosti, přesáhne počet franšízových konceptů v tuzemsku koncem příštího hranici tří set.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky