Největší slovenská nemocnice se hroutí

Protest slovenských lékařů těžce dolehl na Univerzitní nemocnici na bratislavských Kramárech. Tato největší slovenská nemocnice se hroutí, odvážejí z ní pacienty k ošetření do jiných zařízení, píše v pátek webový portál deníku Pravda.

660
reklama

Chaos, poloprázdná oddělení bez lékařů, zrušené operace, nervózní pacienti, obsazené infolinky - tak popisuje Pravda situaci v nemocnici.
 
Chybí tam 350 lékařů. Ti, kteří zůstali, jsou vyčerpaní a marně čekají na vystřídání.
 
"Bratislavské Kramáry už zkolabovaly!" cituje Pravda chirurga a traumatologa Petra Malinovského.

Malinovský sdělil, že na klinice anesteziologie a intenzivní medicíny je jen jeden lékař z pěti. Na klinice úrazové chirurgie zůstali pouze primář a přednosta.
 
Pravda na místě zjistila, že na některých odděleních na Kramárech ve čtvrtek dopoledne není jediný specialista. Na úrazové chirurgii například zaskakuje internistka po noční službě, aby tam vůbec byl nějaký doktor.
 
"Jsem v rizikovém těhotenství. Potřebuju vyšetřit, jsem ve stresu, ale sestra mě poslala domů," vypověděla zoufalá žena na chodbě nemocnice.
 
Ministerstvo vnitra ve středu večer informovalo o převozu čtyř pacientů z univerzitní nemocnice na ošetření do Nemocnice svatého Michala.

Pravda také píše o převozu dalších pacientů do Národního onkologického ústavu.
 
Univerzitní nemocnice teď funguje v mimořádném režimu, který se vyhlašuje při velkých haváriích, například při pádu dopravního letadla. Lékaři, kteří končí službu, nemohou z práce odejít, dokud nebudou vystřídaní.
 
Jenže za nynějšího stavu je nemá kdo vystřídat.
 
Krize nemocnic je důsledkem protestu slovenských lékařů, kteří po vzoru české akce "Děkujeme, odcházíme" podali hromadné výpovědi. Cílem protestu, který organizuje Lékařský odborový svaz, je především přimět vládu, aby zvýšila platy lékařů v nemocnicích o 800 eur, tedy o 20 800 korun. Platy doktorů by tak dosahovaly téměř trojnásobku průměrných mezd v zemi.
 
Vláda na požadavek nepřistoupila. Lékařům ale minulý týden nabídla kompromis: 300 eur. Tuto částku mohou získat poté, co podepíšou dodatek k pracovní smlouvě.
 
Ve středu kabinet Ivety Radičové slíbil další peníze. Nabídl postupné zvýšení platů na 2,3násobek průměrné mzdy, jež nyní na Slovensku dosahuje 770 eur.
 
Také tento kompromis lékařské odbory zamítly.
 
K hromadné výpovědi se původně připojilo 2400 lékařů. Polovina z nich ji odvolala. Zbývajícím vypršela výpovědní lhůta koncem listopadu.
 
Slovenská vláda v pondělí schválila v šestnácti nemocnicích stav nouze, který má zajistit, aby nemocnice mohly po 30. listopadu poskytovat lékařskou péči. Na základě tohoto rozhodnutí může vedení nemocnic nařídit lékařům, aby přišli do práce.

Lékaři se však nástupu do práce vyhýbají - třeba tím, že si dávají vypsat neschopenku.
 
Kritická situace je teď ve většině z tří desítek slovenských nemocnic.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky