Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku hrozí, že bude muset odstavit Dukovany

Česku hrozí, že bude muset odstavit Dukovany

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Ministerstvo zahraničí se obává rizika, že Česko bude muset kvůli mezinárodnímu tlaku během zhruba pěti let uzavřít jadernou elektrárnu v Dukovanech. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

Evropská komise sice nemůže přikázat odstavení bloků, ale mohla by v atmosféře po fukušimské havárii nastavit tak přísná pravidla pro prodloužení jejich životnosti, že elektrárna ztratí ekonomický smysl. Vyplývá to z mezirezortních připomínek k návrhu aktualizované energetické koncepce z pera ministerstva průmyslu, které se podařilo deníku E15 získat.

Diplomaté v této souvislosti uvádějí, že úřad Martina Kuby nezohledňuje rizika plánů masivního rozvoje jaderných zdrojů, který právě ministerstvo průmyslu v návrhu koncepce prosazuje. Také z dalších úřadů zaznívá, že bombastické a nerealistické plány Kubova úřadu, podle nichž by měl podíl jádra na výrobě elektřiny vyrůst v příštích desetiletích až k devadesáti procentům, budou nakonec kontraproduktivní.

„Jakkoli se ztotožňujeme s premisou zachování a soustavného rozvoje české jaderné energetiky, vnímáme předloženou koncepci bohužel zejména jako vážnou diskreditaci tohoto cíle, ba jeho ohrožení,“ uvedl Úřad pro zahraniční styky a informace. Rozvědka upozorňuje na rostoucí negativní ohlas českého jaderného programu v zahraničí a také na zvýšený zájem cizích zpravodajských služeb o tuto oblast. „Základním a nejaktuálnějším rizikem je možnost nutnosti uzavření jaderné elektrárny Dukovany po konci současné licenční životnosti jejích bloků (2015–2017),“ uvedlo ve svých materiálech ministerstvo zahraničí.

A bez Dukovan bude podle Černínského paláce velmi obtížné rozvíjet a financovat výstavbu nových jaderných bloků. Maximum finančních prostředků, průmyslových kapacit i lidských zdrojů bude vázat dostavba Temelína. Evropská komise navíc může ovlivnit rozvoj atomové energie tím, jak nastaví pravidla pro pojištění jaderných elektráren. Ministerstvo průmyslu také uvažuje o výstavbě jaderných bloků v dalších třech lokalitách, kromě Temelína a Dukovan.

Podle dostupných zdrojů úřad zvolil „válcovací taktiku“ a budoucí podíl jaderné energie na celkové výrobě úmyslně nadsazuje. V oficiálních reakcích na připomínky se ministerstvo průmyslu a obchodu obecně odvolává na to, že rozvoj jaderné energetiky je důležitý pro posílení energetické bezpečnosti a mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky. Upozorňuje také na docházející zásoby tuzemských fosilních paliv a limitované možnosti pro rozvoj obnovitelných zdrojů. Na výtky ohledně kontraproduktivních plánů však úřad Martina Kuby nereaguje. O to právě ale podle rozvědky jde.

„Česká republika potřebuje seriózní analýzu své energetické situace i obhajitelný program dalšího rozvoje své energetiky včetně využívání jaderných elektráren. Předložený materiál však tento zásadní účel míjí a spíše nás při nutné argumentaci diskvalifikuje,“ uvedl Úřad pro zahraniční styky a informace.

Témata:  Česko jaderná elektrárna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy