Merkelová: Evropa je na pokraji spuštění "fiskální unie"

Evropské národy vytvoří "fiskální unii" s přísnými rozpočtovými pravidly, která pomohou přemoci dluhovou krizi eurozóny, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Informovala o tom v pátek agentura AFP.

reklama

"O fiskální unii jenom nemluvíme, začínáme ji vytvářet," uvedla kancléřka v proslovu k parlamentu s tím, že půjde o "fiskální unii se striktními pravidly, alespoň pro eurozónu".

O vytvoření fiskální unie se začíná hovořit v poslední době v souvislosti s eskalujícími problémy dluhové krize, která zasáhla už i třetí největší ekonomiku eurozóny, Itálii, a v ohrožení je i ratingové hodnocení Francie. S problémy způsobenými dluhovou krizí se však setkalo již i Německo, jemuž se v nedávné minulosti nepodařilo prodat celý objem emitovaných dluhopisů, což mnozí považovali za skutečnou katastrofu.
 
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se v pondělí sejde s německou kancléřkou Angelu Merkelovou, aby před summitem Evropské unie navrhli společně opatření pro "budoucnost Evropy". Měla by spočívat ve změnách smluv o Evropské unii, a to především se zaměřením na užší a přísnější koordinaci rozpočtové politiky.

Podle návrhů Německa by právě změny smluv měly zajistit centrální dohled nad rozpočtovou politikou členských zemí, což má být podle Němců základem boje s dluhovou krizí. Sarkozy oproti tomu opakovaně zdůraznil ve čtvrtek večer potřebu posílání spolupráce mezi jednotlivými vládami.
 
"Reforma Evropy nemá směřovat k nadnárodnímu rozhodování. Integrace Evropy musí jít mezivládní cestou, protože Evropa musí činit strategická politická rozhodnutí," uvedl Sarkozy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky