Ministerstvo navrhuje dočasné vyjmutí zrakově postižených podnikatelů z EET

Ministerstvo financí poslalo do vnějšího připomínkového řízení návrh nařízení vlády týkající se dočasného vyjmutí nevidomých a hluchoslepých podnikatelů ze systému evidence tržeb.

Ministerstvo financí
reklama

Hlavními důvody jsou především nedostatečná nabídka na trhu pokladních zařízení uzpůsobených pro tuto skupinu podnikatelů a také technické bariéry na Daňovém portálu Finanční správy a v aplikaci Elektronické evidence tržeb, které tak komplikují získávání autentizačních údajů i obsluhu evidence. Výjimka není podmíněna žádnou lhůtou. Bude platit do doby, než budou vyřešeny technické problémy jak na straně státní správy, tak dodavatelů.

„Toto rozhodnutí považuji za naprosto rozumné, jedním dechem ale dodávám, že jde o zcela výjimečný případ a žádné další výjimky následovat nebudou. Rozhodně ne za mého působení,“ uvádí ministr financí Ivan Pilný.

Ministerstvo financí a Finanční správa dlouhodobě spolupracují se zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) na zpřístupnění elektronické evidence tržeb pro zrakově postižené podnikatele.

„Cílem SONS je, aby elektronická evidence tržeb nezhoršovala možnosti pracovního uplatnění osob se zrakovým postižením. Proto vítáme předložený návrh, který řeší problémy s nepřístupností EET pro velké profesní skupiny těžce zrakově postižených živnostníků, jako jsou například maséři, ladiči pian a mnozí další,“ doplňuje Jan Šnyrych předseda Pracovní skupiny pro přístupnost webu a aplikací pro nevidomé SONS.

„Národní rada osob se zdravotním postižením vítá aktivní přístup Ministerstva financí při řešení problémů se zavedením EET u podnikatelů s těžkým zrakovým postižením. Jsme rádi, že nebude díky tomu v řadě případů docházet k avizovanému ukončení podnikání,“ dodává Jiří Vencl místopředseda NRZP.

Podle informací SONS se evidence tržeb bude týkat přibližně 1000 až 2000 podnikatelů. Převážné většiny z nich se EET dotkne až ve třetí a čtvrté vlně evidence, tedy od 1. března 2018 nebo 1. června 2018.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky