Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace je opět nad cílem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Po měsíční odmlce se spotřebitelské ceny znovu dostávají nad úroveň dvou procent. Inflace v květnu zrychlila z dubnových 2 % na 2,4 %. Z hlediska meziměsíčního srovnání ceny v obchodech povyrostly o 0,2 %. Český statistický úřad zprávou o vývoji spotřebitelských cen uzavřel bohatý týden na zveřejňování informací o stavu české ekonomiky. Informuje Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Květnový výsledek potvrdil, že dubnové zvolnění dynamiky růstu bylo skutečně dočasné a ovlivněné přechodnými vlivy - například načasováním velikonočních svátků, na které mnozí obchodníci reagovali akčními cenami s cílem přilákat co nejvíce zákazníků.

Do silnější dynamiky spotřebitelských cen se promítly zvláště dražší potraviny, nealkoholické i alkoholické nápoje, stravování a ubytování mimo domov a v neposlední řadě také doprava. Zdražování v kategorii dopravy však přibrzdilo z důvodu nižší ceny ropy na světovém trhu. Provozovatelé benzínových pump zareagovali na ropný vývoj přeceněním pohonných hmot směrem dolů. O cenách, za které jsme tankovali v loňském roce, si však můžeme nyní nechat jen zdát.

Stále větší část z domácího rozpočtu ukrajují provozní náklady na bydlení. Boom na českém realitním trhu má za následek nesoulad nabídky a poptávky po novém bydlení. Přetlak poptávky tlačí nahoru nejen ceny samotných nemovitostí, ale také výši nájemného. K dražšímu nájemnému se přidává i vyšší účet za elektřinu, vodné, stočné a tuhá paliva. Nákup nebo pronájem nemovitosti je tak finančně náročnější záležitostí, jejich vybavení však domácímu rozpočtu alespoň částečně ulevuje.

Pokud se naplní naše očekávání a ceny budou nad úrovní loňského roku i v následujících měsících, předpokládáme růst úrokových sazeb ještě v letošním roce. Pokud však inflace zvolní na rychlosti, Česká národní banka nebude mít důvod růst sazeb uspěchat.

Témata:  inflace finance ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy