V autobazaru si raději na nákup automobilu nepůjčujte

V rámci našeho dalšího testu tým Bankovního inspektora tentokrát vyzkoušel, zda je při nákupu ojetého automobilu výhodnější půjčit si na jeho nákup přímo v autobazaru, nebo zda je pro zákazníka lepší vyřídit si u banky neúčelovou půjčku. 

Ilustrační fotografie
reklama

Porovnali jsme parametry neúčelové půjčky u celkem 11 bankovních ústavů, pouze Fio banka tuto službu vůbec neposkytuje (u Fio si můžete půjčit pouze v rámci kontokorentu nebo podnikatelského úvěru).

Z našeho srovnání vyplývá, že prakticky vždy je výhodnější půjčit si na nákup ojetého vozu u banky, kdy se RPSN půjčky většinou pohybuje od 6 do 10 %, než si pořídit půjčku na auto přímo v autobazaru. Pouze u poslední banky v testu, UniCreditBank, byl v rámci modelového případu RPSN vyšší, než v nabídce půjčky u největšího tuzemského autobazaru. V autobazarech se totiž RPSN standardně pohybuje výrazně nad 10 %, navíc často narazíte na řadu skrytých poplatků, jako je například poplatek za samotný nákup vozu (od 2.500 Kč až do 5.000 Kč), případně poplatek za uzavření smlouvy o úvěru, nebo na neúměrně vysoké sankční úroky v případě zpožděného splácení úvěru.


Nabídky jednotlivých bank jsme porovnávali na tomto modelovém příkladu:

O půjčku 100.000 Kč splatnou za 12 měsíců má zájem 30letý svobodný muž, se stálým měsíčním příjmem, který je bez dluhů a jiných závazků.

Z testovaných 11 bankovních institucí poskytuje aktuálně nejvýhodnější neúčelovou půjčku Equa Bank, kdy si modelových 100.000 Kč, se splatností za 1 rok, můžete půjčit při RPSN 5,90 %  a úrokové sazbě 5,70 %. V TOP3 se ještě objevily banky ČSOB a ERA se shodným RPSN půjčky 6,90 % a úroku 6,70 %. Velice dobře si vedly v testu také čtvrtá Moneta Money Bank a pátá mBank. Naopak v tomto testu zcela propadly Sberbank a již zmíněná UniCreditBank s RPSN půjčky 18,22 %.

Některé banky nabízejí i k této neúčelové bankovní půjčce, pokud uvedete, že je určena na nákup ojetého automobilu, velmi zajímavé bonusy: například ve vítězné Equa Bank získáte k úvěru i tři poukázky na ověření původu a stavu vozu v systému Autotracer od společnosti Cebia.

V autobazaru si raději na nákup automobilu nepůjčujte!

Půjčit si samozřejmě můžete na ojetý automobil také přímo v autobazaru, tato varianta je však prakticky vždy méně výhodná. Z našeho testu vyplývá, že kromě jedné banky získáte vždy úvěr výhodněji v bance, než v autobazaru. Například v autobazaru AAA Auto nám při poskytnutí půjčky 100.000 Kč na jeden rok nabídli tyto podmínky: RPSN 11,63 % při úrokové sazbě 10,99 %.

Navíc se v autobazarech setkáte často s dalšími poplatky, jako za realizaci nákupu automobilu (například v autobazaru Auto ESA jde o necelé čtyři tisíce korun, tento poplatek vysvětlují jako „Doplňkový balíček služeb“, bez kterého si ovšem vůz nekoupíte) a ve smlouvách některých prodejců bývají často ukryté i nebezpečně vysoké sankční úroky (například při opožděném splácení), kdy se může úroková sazba úvěru zvýšit až o desítky procent.

„Zástupci autobazarů velmi často argumentují, že mají s bankami dojednané výhodnější půjčky, ale během našeho testu jsme zjistili, že to není pravda. Nižší pořizovací cena, kterou financováním vozu na úvěr na první pohled získáte, nemusí být totiž zadarmo. Problém tkví v tom, že většina autobazarů funguje jenom jako zprostředkovatel úvěru a neinformují komplexně o parametrech půjčky. Výpočet splátek je tak často jen orientační a především poplatky spojené s úvěrem se dozvíte často až při podpisu smlouvy. V některých případech tak můžete při financování auta úvěrem zaplatit výrazně víc, než u jiných způsobů financování, například u půjčky v bance,“ upozorňuje Bankovní inspektor.

Pro názornou představu: u některých smluv, například od společnosti Essox, mohli klienti zaplatit jen za uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru více než 40.000 Kč! 

U bank vám podobné nebezpečí nehrozí, celé prostředí je transparentnější a při problémech s platbami se klienti setkají maximálně se zpoplatněnými upomínkami (200 - 500 Kč) či se zákonnými sankčními úroky z dlužné částky.

Pokud si tedy na nákup ojetého automobilu půjčíte u banky, ušetříte ve srovnání s půjčkou v autobazaru řádově tisíce korun. Tento rozdíl pak bude ještě výraznější, pokud si půjčíte vyšší částku (než našich modelových 100.000 Kč) a na delší dobu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky