Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V českých lesích stoupá těžba dřeva

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Těžba dřeva vloni dosáhla 17,6 miliónu m3 bez kůry. Ve srovnání s předchozím rokem stoupla o 9 %. Jde o třetí nejvyšší hodnotu v historii.

Většinu veškeré těžby tvořily jehličnaté dřeviny. Z pohledu jednotlivých druhů stromů se nejvíce těžil smrk. Šlo o 79 % těžby. Podíl těžby borovice byl na úrovni 8 % a buku 4 %.Růst celkového objemu vytěženého dřeva byl do značné míry způsoben vyšší nahodilou těžbou. V loňském roce stoupla o 1,2 na 9,4 miliónu m3, vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Během posledních let se na stavu lesů podepisuje sucho a činnost škůdců, např. lýkožrouta nebo václavky. Vlivem těchto faktorů chřadnou smrkové porosty hlavně na Moravě a ve Slezsku. Kvůli tomu přibývá nahodilých těžeb.“Nejhorší situace byla vloni v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde byl podíl nahodilé těžby enormní, bezmála 90%. „Tyto dva kraje představovaly téměř polovinu republikových nahodilých těžeb a 29 % celkového objemu těžeb v Česku,“ doplňuje Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Plocha lesních pozemků ke konci roku 2016 zaujímala 2,7 miliónu hektarů. To je téměř o 1 500 hektarů více než v předchozím roce. Lesní pozemky tvořily 34 % celkové výměry území České republiky.Zalesňování provedené uměle, tj. sadbou a síjí, proběhlo na výměře 19 929 hektarů, což je meziročně o 6 % více. Přirozená obnova lesa se uskutečnila na rozloze 4 813 hektarů. Ve srovnání s předchozím rokem se téměř nezměnila.„V lesnictví vloni pracovalo 13 132 zaměstnanců, z toho polovina manuálně. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda se rovnala 25 602 korunám,“ uzavírá Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Témata:  Lesy dřevo těžba dřeva

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.