Česko má stále nedostatek volné pracovní síly. Firmy si předchází zaměstnance vyšší mzdou

Nedostatek volné pracovní síly a spolu s ním i zvýšení minimální mzdy se projevilo na meziročním růstu průměrné mzdy o 5,3 % na 27 889 Kč. Informace o měnových podmínkách dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Nedostatek volné pracovní síly na českém trhu práce přináší dva protikladné efekty. Boj o vhodné pracovníky na jednu stranu limituje společnosti v jejich další expanzi, na druhou stranu však otevírá prostor pro finanční přilepšení domácností. Průměrná mzda za období prvních tří měsíců letošního roku vyskočila na 27 889 Kč, což je o 5,3 % více než ve stejném období v loňském roce.

Dynamika růstu reálných mezd je však slabší, než by si Češi přáli. Klíčovým zdůvodněním je inflace. Spotřebitelské ceny, které v prvním čtvrtletí vzrostly podle zprávy Českého statistického úřadu o 2,4 %, část zisku průměrné mzdy ukrojily a reálný růst mezd tak utlumily na 2,8 %.

V minulých čtvrtletích zpravidla platilo, že mzdy lidí s nižšími příjmy rostly rychleji. Tato skutečnost odpovídala silnější dynamice mediánu nad průměrnou mzdou. V úvodu letošního roku však bylo tempo meziročního růstu mediánu slabě pod úrovní tempa meziročního růstu průměrné mzdy. Medián mezd se zvýšil o 5,2 % na 23 704 Kč. Rychlost mediánu mezd je i přesto vysoká a potvrzuje, že poptávka po kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovnících, především do odvětví výroby, je stále nadměrná. Sháňka zaměstnavatelů po řemeslnících, opravářích, obsluze strojů a zařízení, montérech nebo pomocných a nekvalifikovaných pracovnících v prvním čtvrtletí strmě vzrostla a zastavila se slabě pod 100 000.

Nejnovější statistiky Českého statistického úřadu ukazují, že navýšení minimální mzdy se dotklo především oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Meziroční přilepšení pracovníků v tomto odvětví bylo více než dvakrát vyšší oproti průměru (+11,8 %). Ani přilepšení v podobě vyšší minimální mzdy však nemění nic na tom, že mzda těchto pracovníků je hluboko pod průměrnou mzdou a odpovídá zhruba jejím 60 %.

Očekáváme, že potřeba zaměstnavatelů nalákat nové zaměstnance nebo nepostradatelnost těch stávajících bude zvyšovat mzdové náklady firem i po zbytek letošního roku. V roce 2017 vzroste průměrná mzda o více než 4,5 %.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky