Sponzoring sportu se po krizi znovu zvedá. Firmám ale vadí aféry

Sponzoring sportu se znovu zvedá s celou ekonomikou. Firmy, které škrtaly v době hospodářské krize výdaje, dnes opět na sport přispívají. Často hledají dlouhodobá partnerství. Tato forma spolupráce s vybraným sportovním odvětvím je pro ně efektivnější.

Ilustrační fotografie
reklama

Sponzoring pro firmy není jen o logu na hřišti, ale také o aktivaci a práci s fanouškem, což vyžaduje delší čas. Firmy se vybírají nejen odvětví atraktivní pro diváky, ale také sporty, které nejsou dlouhodobě spojovány s aférami. Pokud se už problém vyskytne, oceňují otevřenost, informovanost a transparentnost.

Dlouhodobá partnerství s firmami se snaží uzavírat například agentura BPA sport marketing, která vlastní marketingová práva české hokejové reprezentace a nejvyšší domácí hokejové soutěže. Podle ředitelky BPA sport marketing a.s. Jany Obermajerové v době krize všichni v oboru sportovního sponzoringu čelili škrtům na tyto výdaje, což se v posledních letech změnilo. „Naše společnost coby partner české hokejové reprezentace a Tipsport extraligy se snaží uzavírat dlouhodobá partnerství, která jsou i pro daného sponzora efektivnější,“ uvedla Obermajerová.


Podle ředitelky ale jakákoli nedůvěra v český sport může mít dopad na uvažování firem, kam sponzorské aktivity směřovat. „Pokud se nějaký problém vyskytl, oceňují otevřenost, informovanost i transparentnost, jak se s ním dosud náš sport vypořádal. Samozřejmě stejně jako v celé naší společnosti jsou obecně ve sportu, tedy i v hokeji negativní i pozitivní jevy a je na našem společném úsilí, dělat maximum proto, aby těch negativních bylo co nejméně. Logicky žádný brand se nechce spojit s nějakou aférou, či podezřelým produktem,“ uvedla Obermajerová.

Samotný Český svaz ledního hokeje si přes dceřinou společnost ČSLH PRO-HOCKEY.Cz zajišťuje partnery pro druhou nejvyšší soutěž a mládežnické soutěže. „Na těchto úrovních platí, že se nám partnery zajišťovat daří, třebaže chybí legislativa, která by firmy k podpoře sportu motivovala ještě výrazněji. Od loňské sezóny se nicméně například podařilo zajistit titulárního partnera pro druhou nejvyšší soutěž a v několika posledních sezónách i titulární partnery pro nejvyšší mládežnické soutěže, juniorskou a dorostenecké extraligy. Jinak si kluby zajišťují partnery a sponzory samy,“ uvedl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Pokud se týče objemu prostředků, významné firmy se podle něj zaměřují především na nejvyšší soutěže s odpovídající publicitou a sledovaností. Dalším důležitým faktorem, který jejich rozhodování ovlivňuje, je v případě podpory klubů nebo akcí regionální příslušnost, případně spojení firmy s příslušným odvětvím a jeho fanoušky. „Na mládež se nám daří získávat prostředky především v těch případech, kdy dokážeme partnerům předložit zajímavý projekt s jasnými přínosy a doložitelnými výsledky. Pro partnery je zpravidla rozhodující popularita odvětví, sledovanost události, rozsah jejich prezentace a prostor, který ten či onen sport dostává v médiích. Koneckonců, sponzoring není charita. Pokud překročí únosnou mez, na zájmu sponzorů se pochopitelně odrazí i různé skandály nebo aféry,“ myslí si Zikmund.

Jednou z firem, která sport podporuje dlouhodobě je leasingová společnost Arval. „Zaměřujeme se zejména na golf a tenis, což se odráží i v naší firemní kultuře,“ uvedl Jiří Solucev ze společnosti Arval CZ. Podpora tenisu souvisí se skutečností, že mateřská společnost Arvalu BNP Paribas je bytostně spojená s ženským Fed Cupem. BNP Paribas se v tenisu angažuje již od roku 1973, kdy byla požádána, aby financovala výstavbu hlediště pro Roland Garros. BNP Paribas je v současnosti nejvýznamnějším sponzorem světového tenisu. Nesoustřeďuje se přitom pouze na slavné a velké mezinárodní turnaje, ale podporuje též drobné lokální soutěže, univerzitní tenisové zápasy, soutěže tělesně postižených tenistů, přes 1000 amatérských turnajů, více než 20 národních tenisových federací a desítky charitativních tenisových akcí.

Také pro výrobce ložisek ZKL je podpora sportu důležitá. „Jsme si vědomi, že finanční podpora sportu je velmi důležitá a z našich zkušeností může zvýšit motivaci mladých lidí věnovat se aktivnímu pohybu,“ vysvětlil Jiří Prášil, ředitel brněnského koncernu ZKL. Firma dlouhodobě podporuje tělovýchovnou organizaci SOKOL v Podolí u Brna spolu s fotbalovým družstvem z Brna-Líšně, což jsou lokality, poblíž kterých má ZKL svoje sídlo.

Témata: firmy | sport | CZK | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky