Dva měsíce od snížení tarifu se situace soudních exekutorů zhoršuje

Před dvěma měsíci vstoupila v platnost vyhláška Ministerstva spravedlnosti ČR, která radikálně snížila exekuční tarif, tedy výši odměn soudních exekutorů. Tarif u vymáhaných pohledávek do 20 tisíc korun byl od 1. dubna snížen o celou třetinu, tedy ze 3 tisíc na 2 tisíce korun. Ministr spravedlnosti tuto vyhlášku podepsal navzdory celé řadě odborných připomínek a varování, ať už ze strany Exekutorské komory ČR, tak některých ministerstev, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a dalších orgánů.

Ilustrační fotografie
reklama

Také uskupení Exekutoři proti teritorialitě varovalo před negativními dopady snížení tarifu na exekutorský stav. „Po dvou měsících je zřejmé, že naše varování nebyla lichá. Situace, do které nás ministerstvo spravedlnosti dostává, může být v blízké budoucnosti kritická. Už před snížením tarifu jsme se potýkali s tím, že zatímco nám přibývají povinnosti a s tím rostou náklady, náš tarif se za 15 let nezměnil. Pak ale místo zvýšení přijde snížení tarifu o třetinu. Naše ministerstvo nás tak místo podpory dostalo do ještě větších problémů,“ vysvětluje JUDr. Ondřej Mareš, soudní exekutor z Litoměřic a jeden z mluvčích platformy Exekutoři proti teritorialitě.

Jeho slova potvrzuje také další ze soudních exekutorů sdružených v neformálním uskupení – Mgr. René Mohyla z Přerova: „Máme stále více administrativy, zajišťujeme natáčení mobiliárních exekucí, zvyšuje se nájemné, rostou ceny pohonných hmot, leasingy, hypotéky. A my samozřejmě teď nemůžeme přijít za dodavateli a říct: pardon, pan ministr nám snížil o třetinu odměny, snižte nám o třetinu vaše ceny. A stejně tak nemůžeme snížit mzdy našim zaměstnancům. Na trhu práce se navíc brzy staneme zcela nekonkurenceschopní, u soukromé sféry platově, u státní sféry nesrovnatelnou měrou odpovědnosti, kterou naši zaměstnanci mají. Ale ani výší mzdy nebudeme moct státní správě konkurovat. Snížení našeho tarifu jde proti trendu, kdy platy ve státní správě dlouhodobě rostou. My si ale díky snížení tarifu nemůžeme zvyšování platů dovolit, což může vést k jedinému – odlivu našich pracovníků.“    

Soudní exekutoři z platformy dále upozorňují na fakt, že zatímco jim se odměny snižují a nároky na ně rostou, tak náklady na platy soudců a dalších zaměstnanců justice se rok od roku zvyšují. Navíc celý provoz soudní soustavy je hrazen ze státního rozpočtu, soudní exekutoři si veškeré náklady spojené s jejich činností hradí sami. Obrovský rozdíl je pak také v odpovědnosti za škodu. Soudci totiž odpovídají   za škodu do výše čtyřapůlnásobku platu, zatímco exekutoři jsou odpovědni celým svým majetkem.

„Současný trend je opravdu alarmující. Dlouhodobě se potýkáme s tím, že jsou soudní exekutoři veřejností vnímáni negativně. Je ale zarážející, když toho využívají politici ke zvýšení svojí vlastní popularity. A je smutné, když zrovna ministr spravedlnosti řekne, že kdyby se počet soudních exekutorů snížil o polovinu, nic by se nestalo. Každý rok narůstá počet neskončených exekucí o 250 tisíc. V roce 2016 svou činnost ukončilo 14 soudních exekutorů a v současnosti je více než 20 neobsazených exekutorských úřadů. Pokud se situace nebude řešit, a bude se naopak ještě více znemožňovat výkon činnosti soudních exekutorů, vymahatelnost pohledávek v České republice bude významně ohrožena,“ uzavírá JUDr. Ondřej Mareš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky