Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vidí svou budoucnost většinou pesimisticky

Češi vidí svou budoucnost většinou pesimisticky

Foto: Pixmac

Občané svou osobní finanční situaci vnímají spíše pesimisticky. Vy plývá to z průzkumu, který připravila společnost Ipsos Tambor pro XI. Fórum Zlaté koruny, které se v úterý koná v Praze.

Ohledně své ekonomické situace jsou obecně starší lidé pesimističtější než mladí. Muži ve věku 55 až 65 let se z plných šestapadesáti procent domnívají, že se jejich finanční situace bude v roce 2012 zhoršovat, ženy ve stejném věkovém rozmezí jsou jen o málo optimističtější.

Z průzkumu dále vyplynulo, že zatímco vládní reformy vnímá kladně zejména skupina mladých lidí, je jich ale jen okolo třiceti procent. Z více než tisícičlenného vzorku respondentů reformy negativně hodnotí téměř tři čtvrtiny lidí.

Z výzkumu, provedeného na témže vzorku obyvatelstva České republiky vyplynulo, že občané za hlavní zdroj pro získání peněz do státního rozpočtu považují zamezení korupci u veřejných zakázek a snižování počtu státních úředníků.

Témata:  Česko lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy