Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonské novorozeně hned dluží 85 tisíc dolarů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dnešní svět charakterizuje enormní výše zadlužování a neustálé tištění bezvýznamných papírků, kterým říkáme bankovky. Stále sledujeme, jak celý svět pod rouškou hledání zdravé míry inflace tiskne peníze a zvyšuje své závazky. Tato politika je ale špatnou cestou. Pokud bychom dluh dané země rozpočítali mezi její občany, dostal by každý novorozenec jako „výbavu“ do života batoh plný dluhů. A pokud se myšlení elit a představitelů zemí nezmění, bude tento batoh tížit stále víc. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Nejčastěji jsou zmiňované Spojené státy, které „oficiálně“ udávají dluh přes 20 bilionů dolarů. A po zvolení nového prezidenta se opět vydají cestou zvyšování zadlužení, protože Donald Trump bude potřebovat peníze na splnění svých předvolebních slibů. Mnozí analytici s obavou sledují každý jeho krok a odhadují, že jeho politika přinese v příštích 10 letech nárůst státního dluhu od 5,3 bilionu dolarů až na 11,5 bilionu dolarů. Zadlužené jsou ale všechny země světa, některé méně, některé enormně.Jak velký dluh tedy nesou lidé v různých částech světa? Pokud se podíváme na obří čísla celkového zadlužení, může nám to připadat abstraktní a na první pohled bezvýznamné – prostě nějaký dluh je. Ale pokud tyto sumy rozpočítáme na jednotlivé obyvatele, začnou se tato čísla jevit docela varovně. Zde je 10 zemí světa s největším zadlužením na osobu:     Japonsko: 85 694 dolarů na osobu     Irsko: 67 147 dolarů na osobu     Singapur: 56 112 dolarů na osobu     Belgie: 44 202 dolarů na osobu     USA: 42 503 dolarů na osobu     Kanada: 42 422 dolarů na osobu     Itálie: 40 461 dolarů na osobu     Island: 39 731 dolarů na osobu     Austrálie: 38 769 dolarů na osobu    UK: 36 206 dolarů na osobuJak je vidět, největší „dárek“ (v podobě dluhů) dostávají do života Japonci. Jejich problém ale není jen v zadlužení. Země vycházejícího slunce patří sice k nejvyspělejším ekonomikám světa, zároveň má ale obrovské problémy ve skladbě obyvatelstva: Japonsko je nejrychleji stárnoucí zemí na světě. Aktivního obyvatelstva ubývá a počet lidí v důchodovém věku naopak roste. S tím související výdaje zemi stále více zadlužují a tento trend se navíc dál stupňuje.

V přehledu rovněž vidíme zástupce EU jako je Belgie, Irsko nebo Itálie, ale mohli bychom uvést další země, protože dluhy rostou všude.Bohužel i u nás se zatím dluh drží. I když dochází k jeho pomalému snižování, dluží dnes každý Čech asi 153 000 Kč. Na první pohled jde o poměrně vysokou částku, nicméně ve srovnání s ostatními „dlužníky“ si můžeme trošku oddychnout. Pokud totiž srovnáme zadlužení v poměru k HDP, pohybujeme se okolo 40 %, zatímco např. Řecko má poměr cca 180 %, Itálie 130 % a první Japonsko se utápí v dluzích ve výši 250 % HDP.Pokud se tedy nezmění celý systém a uvažování představitelů jednotlivých zemí, vede tato cesta k obrovským problémům v podobě nových velkých krizí. Bohužel i v tak zásadních věcech je často politika upřednostňována před racionalitou: volební období jsou krátká, a tak jednotlivé vlády vždy radši obdarovávají své potenciální voliče, místo aby se staraly o snižování státního dluhu. Inu, na výpisu z účtu kolonka „výše státního dluhu“ prostě není, a proto je pro běžného občana tento pojem v podstatě virtuální částkou, která se ho jakoby netýká… Je ale potřeba s tím velmi rychle něco dělat, protože takové tempo zadlužování prostě není udržitelné.

Témata:  Japonsko Peníze dluhy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy